Moj boravak u Americi: Sjajan period godine, sloboda!

Prva je sedmica mog boravka u Americi. Kao i bilo gdje da putujete, potrebno vam je određeno vrijeme da se prilagodite. Posebno je to specifično za SAD, jer promijenite i vremensku zonu pa je za stabilizaciju sna, potrebna i po neka pilula za spavanje. Dva dana sam proveo spavajući a onda sam krenuo u istraživanje i zapravo prihvatanje nove sredine kao mjesta u kojem se moj život sada odvija i razvija. U ovom blogu, koji ću pisati u nastavcima, detaljno ću opisivati svoje iskustvo života u Americi, kako žive, šta rade i šta vole ljudi na ovim prostorima. Kakve su cijene a kolika su prosječna primanja i kako uskladiti sve da imate pristojan život. Amerika je zemlja mogućnosti i sve je na vama, koliko želite od sebe i svog života.

Part 1

Ovo je dom u kojem sam smješten a Loki je moj prijatelj na ovom američkom putovanju. Ovdje smo se i upoznali i već prvi dan smo postali najbolji prijatelji. Pričat ću vam o njemu, sjajan je i mnogo inteligentan pas.

Nalazim se u državi Connecticut, možda će biti lakše ako kažem da je iz mjesta u kojem stanujem, potrebno otprilike sat vremena vožnje do New Yorka. Nisam još otišao tamo, pripremam se jer lista sa željama šta vidjeti, posjetiti i kupiti je ogromna. Osim New Yorka plan mi je otići u Boston i Washington DC.

Red je došao na hranu i trgovine

Svima dobro poznati svjetski lanci brze hrane su zapravo na svakom uglu u ovoj zemlji. Istina je da Amerikanci u McDonald’s ili Wendy’s, kao i Dunkin’ Donuts odlaze uglavnom nedjeljom, jer radnim danima se tu uzima samo kafa. Ima i onih, doduše manje, koji doručkuju ili ručaju u restoranima brze hrane i radnim danima. Nisam ljubitelj brze hrane tako da mi je prehrana ‘domaća’, pravim obroke kod kuće. Ne samo da je zdravije već brza hrana se svodi na burgere na stotinu načina, pomfrit i neko gazirano piće. Nisam baš siguran da bi to mogao biti normalan doručak ili ručak.

Trgovine su, ili mali dućani (store) ili ogromni trgovački centri poput Walmart. Otišao sam u Walmart i znate na šta me najviše podsjeća – na Fis trgovinu u Vitezu. Ogromna hala sa mnogo polica, boksovi u kojima je doslovno natrpana odjeća, obuća, igračke, ma sve na jednom mjestu. Cijene su pristupačne za američko tržište ali mnoge proizvode je vjerujte jeftinije nabaviti u BiH ili zemljama EU.

I da, ovdje vam se uglavnom sve uzima u većim količinama. Teško da možete pronaći pakovanje čarapa sa dva para, uglavnom je to deset pari ili više. Na primjer, mlijeko je skoro pa nemoguće kupiti u pakovanju od jednog litra, dva litra je minimum a četiri litra prosjek. Tako je sa većinom artikala i proizvoda.

Pijaca – auto pijaca (Flea Market)

Amerikancima je odlazak na pijacu skoro pa vikend izlazak. Auto-pijace uglavnom rade u danima vikenda, roba se prodaje iz svih dijelova svijeta a trgovci su uglavnom zainteresirani za cjenkanje. Klasični štandovi na kojima možete pronaći sve što vam treba i ne treba, a sve za male novce.

Amerikanci se ljute ali cijene goriva su niske

Većina benzinskih stanica radi na principu samousluge. Sve što vam treba jeste kreditna kartica. Kada je riječ o samoj usluzi nije nikakva nepoznanica niti svjetsko čudo to što vam radnici na stanicama nisu potrebni. Ono što mi je uzelo pažnju jeste cijena goriva, u poređenju sa zemljama EU je jako niska.

Gorivo se u Americi prodaje na galon. Jedan galon kada pretvorimo u litar iznosi 3,7 litara. Dakle, regular gas jeste običan benzin i njegova cijena po galonu iznosi 3.45$. U principu 3,7 litara benzina ovdje ćete platiti 3.45$ odnosno 3.17€. Računicom jedan litar ovdje plaćaju 0.86€ dok je u zemljama EU prosječna cijena za jedan litar iznosi 2.05€.

Ljuti su ovdje u Americi jer govore da prosječna cijena goriva nikada nije bila iznad 2$.

Sutra putujem za New York i ostajem tamo nekoliko dana, kako bih stigao sve pogledati šta sam isplanirao. S toga zapratite ovaj blog, redovno ću pisati o iskustvu boravka u Americi. Prvih nekoliko dana sam snimao, imate video ispod pa pogledajte šta sam sve zabilježio kamerom. Fotogaleriju možete pogledati na mom instagram profilu a i ovdje ću je objaviti. Družimo se redovno, i obavezno me zapratite na društvenim mrežama, sve linkove možete pronaći na početnoj stranici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)