Venecija: Četiri dana nezaboravnog iskustva

Treba mnogo novca jer skupo je sve

P.S. Na tiktoku možete pogledati skraćenu verziju uz objašnjenja

Kada je najbolje posjetiti Veneciju

Odabir perioda u godini kada je najbolje posjetiti Veneciju je najvažnija stavka u planiranju putovanja u ovaj čarobni grad. Moj savjet je da to bude između aprila i juna ili septembra i oktobra, tada su kanali najčistiji, nema mnogo turista, nije prevruće niti su poplave. I cijene smještaja u tom periodu su najpovoljnije. Recimo ako tražite smještaj preko bookinga, što je moja preporuka, u ovom periodu 4 noći možete rezervisati za 200 eura, dakle 50 eura noć. Treba malo strpljenja i dosta pregleda na bookingu ali možete pronaći zaista pristojan smještaj poput ovog u kojem sam ja odsjeo. Ako vam to nije važno i novac želite dati za skupe hotele, onda je stvar još jednostavnija ali spavati u autentičnim kućicama koje su simbol Venecije je mnogo bolje. Zaista neponovljivo iskustvo i doživljaj koji ćete pamtiti. I ponavljam, jeftinije je.

Planiranje putovanja nije samo odabir apartmana/hotela. Kako zapravo doći do Venecije?

Dolazak do Venecije

Za svoje putovanje odabrao sam avion. Karta u povratnom smjeru iznosila je oko 60 eura. Wizzair je letio iz Sarajeva do Trevisa, dakle direktna linija a nakon dolaska u Treviso na izlazu iz aerodroma čeka vas autobus koji vodi do Venecije.

Sarajevo – Treviso (Italy)

Putovanje autobusom traje nekih 30 minuta do Venecije ali je zaista uzbudljivo jer stignete razgledati. Sada sam informiran da iz Sarajeva kompanija Wizzair nema više letova ali Tuzla je blizu s toga preporuka. Iskreno, do sada nisam letio sa tuzlanskog aerodroma ali iskustva nekih poznanika i prijatelja su sasvim odlična.

Šta kada dođete u Veneciju

Kada izađete iz autobusa dolazite na stanicu za Vaporetto odnosno javni prijevoz u Veneciji. S obzirom da dolazite u grad u kojem se javni saobračaj odvija vodenim kanalima, dakle Vaporetto je jednak tramvaju u Sarajevu samo što je brod. Budite pristojni i za par dana koliko ćete biti u Veneciji kupite kartu. 20 eura će vam biti sasvim dovoljno da se nesmetano krećete u Veneciji tokom vašeg boravka. Naravno, tu ne ubrajam vožnju gondolom o čemu ću vam kasnije pisati.

Za svoj boravak izabrao sam prelijep apartman u samom centru otočnog dijela Venecije. Jutra su najljepša i tako inspirativna da sam dio odmora morao iskoristiti da zapišem nekoliko stvari koje sam planirao podijeliti sa vama u ovom tekstu. Doručak je obavezan jer kada napustite apartman vjerujte mi da ćete cijeli dan provesti istražujući ovaj nevjerovatan filmski set na vodi, tako mi se dopada okarakterisati Veneciju.

Šta je obavezno vidjeti i koja mjesta posjetit? San Marco je prioritet na listi

San Marco je turističko srce Venecije, tako piše na googlu ali tako i jeste. Najpoznatija građevina na ovom zaista ogromnom trgu je bazilika sv. Marka a tu je i Duždeva palača i nezaobilazan Most uzdaha.

Trg San Marco

Na trgu se nalaze brojni ugostiteljski objekti a turisti sa dubljim džepom odlučuju se da odmore i popiju kafu. Kafa je desetak eura a hrana mnogo skuplja. S toga, imate u gradu mnogo jeftinijih mjesta gdje možete uživati u talijanskim specijalitetim i o tome ću vam pisati.

Kada smo već ovdje, na trgu, obavezno posjetite baziliku. Prema historijskim dokumentima sagrađena je početkom 9. vijeka i do danas je više puta rušena, građena, nadograđivana i mijenjana. Za nekoliko eura i par sati čekanja u redu, možete ući unutar bazilike i uživati u arhitektonskom zdanju.

Konji Svetog Marka

Ono što morate vidjeti su Konji svetog Marka. Postavljeni su na baziliku oko 1254. godine. Datiraju iz antike, a neki smatraju da su nekada ukrašavali Trajanov luk.

Historijska zanimljivost jeste da su ovi konji dugo vremena bili prikazani na Konstantinopolskom hipodromu a 1204. godine dužd Enrico Dandolo ih je vratio u Veneciju kao dio plijena opljačkanog iz Konstantinopola. 1797. godine Napoleon ih je odnio u Pariz ali su 1815. godine ponovo vraćeni u Veneciju gdje se nalaze i danas. 

Most Uzdaha

Nezaobilazna lokacija jeste Most Uzdaha. Venecija ima toliko mostova da ih ne možete zapamtiti niti prebrojati, sigurno negdje postoji i takav podatak ali ovaj most je nešto posebno. Svojim izgledom prosto mami poglede i fotoaparate a dok sam stajao i gledao u most nekako je priča vezana za Most Uzdaha dobila smisao.

Naime most je izgrađen kako bi se stari zatvor povezao sa novim. Prema popularnoj priči koja je živa i danas, zatvorenicima je šetnja tim mostom bila posljenji pogled na slobodu te bi svakako tu uzdahnuli od ljepote vanjskog svijeta. Iako nema relevantnih podataka kojim bi se potvrdila autentičnost priče, svakako je zanimljivo i daje dodatnu čar ovom mostu. Svega je par metara od bazilike Svetog Marka pa ne treba mnogo da pješačite.

Rialto, najpoznatiji i najposjećeniji most u Veneciji

Zaista prelijep i unikatan most, jedan od najpoznatijih i svega jedan od ukupno četiri mosta koji prelaze preko velikog kanala. Obavezno se zaustavite, uslikajte i provedite neko vrijeme ovdje jer ovaj most tako pozitivno djeluje na raspoloženje.

Vožnja gondolom

Iskreno skupo je da vam se zavrti u glavi. Ipak postoji rješenje i jeftinija opcija. Postoje gondole koje prevoze lokalno stanovništvo sa jedne strane na dugu i to za svega 2 eura po osobi. Doživljaj je zaista za pamćenje i zato, ako ne želite davati na desetine eura, izdvojite dva i provozajte se nekih 10-tak minuta koliko traje vožnja.

Hrana je posebna priča

Postoje brojni specijaliteti koje možete probati u Veneciji. Naravno razne vrste peciva, pizza i za mene nezaobilazan je sladoled.

Gellato di Natura, najpoznatija je i jako posjećena slastičarnica. Sladoled i to dvije kugle koštaju nešto manje od 3 eura. U ponudi su razni ukusi tako da za svakoga ima po nešto. Topla preporuka jer ovako ukusan sladoled teško da ćete igdje pronaći. Dobro dođe i kao osvježenje i kao nova energija da još šetate po Veneciji.

To je to zapravo. Siguran sam da ćete obići lokacije koje vam preporučujem ali i još mnoge druge. Istražujte i šetajte jer se ne možete izgubiti iako sve izgleda skoro identično. Stavite Veneciju na vašu listu destinacija koje želite posjetiti i prvom prilikom to učinite. Javite kako vam je bilo i da li još nešto preporučujete drugima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)