Vodopad Kozice: Dragulj prirode u BiH

Dan je bio sunčan i odmah sam poželio da se izmaknem iz gradske gužve i smoga. Noć prije slušao sam priču o vodopadu Kozice kod Fojnice, mjesto koje prirodnim ljepotama nadahnjuje ono plemenito u svakom čovjeku. Brzo sam donio odluku da je posjeta ovom vodopadu najbolja odluka za taj dan. Spremio sam se, spakovao neophodnu opremu i hranu naravno, te se zaputio prema Fojnici. Budući da sam pregledao neke članke i pogledao mnoge fotografije vodopada, zamišljao sam taj susret uživo. Kada sam došao, shvatio sam da oči vide ono što fotografija ne može dočarati.

Put iz Sarajeva ili bilo kojeg drugog mjesta prema Fojnici možete vrlo jednostavno pratiti putem navigacije. Kada stignete u Fojnicu vozite se prema Reumalu, dobro poznatom lječilištu , tu dolazite na manju raskrsnicu i skrenete prema mjestu Dragačići. Put je asfaltiran i u dobrom stanju. Recimo da je vodopad Kozice od Fojnice udaljen nekih desetak kilometara a od mjesta Dragačići svega četiri kilometra. Tu počinje makadam, doduše dobro utaban zemljani put. Na pojedinim dijelovima je oštećen ali za sve one koji voze terence vožnja neće biti tegobna. Ukoliko imate manje odnosno nisko putničko vozilo, budite oprezni, ja sam skoro cijeli taj makadamski put vozio u prvoj brzini. Ako želite doživjeti potpunu avanturu i pri tome sačuvati vozilo, možete parkirati na kraju asfaltiranog puta pa nastaviti pješke. Mene je pratila kiša pa mi je izglednija opcija bila da što više puta pređem sa automobilom.

Dakle, na kraju tog ‘šumskog puta’ dolazite na sam ulaz u park prirode gdje se nalaze slapovi Kozice. Uređena je staza za šetnju kao i sam silazak do vodopada te je osiguran ogradom i čeličnom sajlom. Poseban dojam svemu daje gusta stogodišnja šuma koja vas okružuje te cvrkut ptica. U pozadini čujete buku koju pravi voda i time raste vaša radoznalost. Usput imate mnogo klupa za odmor pa ako vas duža šetnja izmori svakako imate gdje da sjednete i odmorite.

20 metara visok vodopad podjeljen u dvije etape

Vodopad Kozice podjeljen je u 2 slapa. Pristupiti je lako jer staza je zaista uređena i sigurna. Moguće je doći skoro do samog slapa jer voda se izmiče između kamenih ploča na kojima stojite. Buka je konstantna od vode ali uporedo i opuštajuća. Zelenilo koje okružuje vodopad daje posebnu čar i predstavlja svojevrstan odmor za oči. Raduje što je priroda netaknuta, nema smeća niti prirodnih prepreka. Budući da je staza i sama okolina tako uredna posebna pohvala za ljude koji su angažovani na održavanju prostora ali i brojnim turistima koji dolaze posjetiti ovu zaista nevjerovatnu prirodnu oazu. Sa druge strane preko mosta, šetnjom kroz šumu, možete pristupiti vodopadu iz druge perspektive. I na tom putu okruženi ste zelenilom i dovoljnim brojem klupa za odmor. Tako da svakako obiđite ovu lokaciju detaljno jer na svakom koraku sve što vam se nudi jeste netaknuta prirodna ljepota.

Pored ove ljepote usput možete sresti i stanovnike ove šume. Taj dan kada sam ja bio padala je kiša pa su na put izlazili daždevnjaci i puževi. Ukoliko se budu i vama pojavljivali svakako ih izbjegnite. Imajte na umu da ste vi gosti a oni domaćini ovih prostora.

U dolasku ili povratku obratite pažnju i na šumu koja vas okružuje. Iskoristite trenutak i napravite fotografiju jer ovakva šuma se ne pronalazi baš na svakom koraku. Osim ovih prirodnih ljepota možda i najvažnije je što možete udisati čist i svjež zrak. Sve skupa dolazak na ovo mjesto morate staviti na listu obavezno posjetiti. Ukoliko vas interesuje još nekih detalja vezano za lokaciju i dolazak pišite na info@harigmatic.com a možete pronaći i video izvještaj na mom TikTok nalogu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)