Milano: Šta vidjeti unutar 24 sata (vodič + mapa)

Svaki put kada sam odlučio posjetiti Italiju znao sam da će mi vrijeme koje tamo provedem biti nezaboravno iskustvo. Tako je bilo i ovaj put. Jednostavno se desilo tako da nikada nisam svratio u Milano a fotografije sa razglednica i mnoge turističke reklame ovaj grad jednostavno pozicioniraju na listu – posjeti obavezno. Iako mi je Milano bio usputna stanica na putu prema drugom odredištu, odlučio sam provesti jedan dan u ovom čarobnom gradu a u ovom blogu donosim vam vodič i mapu kako biste i vi doživjeli Milano na pravi način.

Ovu mapu sačuvajte i koristite kao vodič za lokacije koje obavezno morate posjetiti ali i kao rutu kojom biste se trebali kretati kako bi lakše i brže stigli do odredišta. Nakon što sačuvate mapu, ispod pročitajte detaljno na koja vas mjesta vodim i šta možete očekivati. Savjet je da čak isprintate ovaj članak, kada dođete na tu lokaciju izvadite tekst i pročitate detaljno o tom mjestu na kojem se nalazite. Nadam se da ćete uživati u Milanu kao što ja jesam.

Piazza del Duomo

Glavni milanski trg okružen je nekim od najznačajnijih zgrada u gradu, uključujući jedan od najstarijih trgovačkih centara na svijetu i najveću crkvu u Italiji.

Prostrani milanski gradski trg, Piazza del Duomo, dobio je ime po golemoj crkvi koja ga gleda. Danas je trg centralno mjesto okupljanja na kojem se nalaze mnoge značajne građevine grada. Kao najpopularnija atrakcija u gradu, Piazza del Duomo je odlično mjesto za posjetiti na početku vašeg putovanja u Milano. Upijte atmosferu u kafiću na trgu, uživajte u arhitekturi ili obavite kupovinu u četverospratnoj arkadi koja gleda na trg.

Duomo ili Milanska katedrala, bila je u izgradnji gotovo 500 godina kada je trg stvoren u svom sadašnjem dizajnu. Posjetite ovo mjesto sunčanog jutra i vidite kako lokalni stanovnici započinju svoj dan. Kafići, restorani i barovi nižu se trgom. Obavezno ovdje popijte tradicionalnu talijansku kafu i malo posmatrajte ljude. Probajte i ostale lokalne delicije na trgu uključuju pizzu i panettone, bogati kolač posebno popularan za Božić.

Dok gledate preko trga primijetit ćete širok raspon arhitekture. Dok je Duomo glavna atrakcija, zgrade kao što su Palazzo dei Portici Settentrionale i Kraljevska palača u Milanu su fascinantna historijska mjesta. U središtu trga na velikoj platformi nalazi se kip prvog talijanskog kralja. Kralj Vittorio Emanuele II također ima staklenu kupolu sagrađenu njemu u čast i koja nosi njegovo ime. Galleria Vittorio Emanuele II ima na četiri sprata zatvorene trgovine i smatra se jednim od najstarijih trgovačkih centara na svijetu. Ovo je odlično mjesto za pronalaženje suvenira ili luksuznih predmeta najvećih modnih imena današnjice.

Milanska Katedrala

Najveća crkva u Italiji uzdiže se iznad centralnog trga gdje zlatom presvučeni kip Gospe bdije nad Milanom. Milanska katedrala prekrasan je primjer kasnogotičke arhitekture i jedna je od najvećih crkava na svijetu. Izgradnja je trajala gotovo šest vijekova. Danas pokriva gotovo 12.000 metara kvadratnih središta grada. To je najprepoznatljivija zgrada u Milanu.

Crkva je i dalje aktivna i sjedište je milanskog nadbiskupa. Redovne službe održavaju se unutar Duoma, kako ga lokalno stanovništvo naziva. Postoji niz dodatnih mogućnosti da vidite i njegove znamenitosti. Divite se brojnim tornjevima crkve izvana na Piazza del Duomo ili se popnite na njezin krov s pogledom na grad.

Milanska katedrala zauzima historijsko središte Milana, a ulice grada odmiču prema van od trga na kojem se nalazi. Priđite katedrali pješice kako biste vidjeli njenih 135 tornjeva koji se nadvijaju nad gradom. Crkva je također ukrašena mnogim gargojlima i kipovima. Vidite poznati metalni kip Madonne visoko iznad glave. Madonnina se nalazi 108 metara iznad nivoa ulice i presvučena je zlatnim listićima, što je čini sjajnom na suncu.

Unatoč svojoj veličini, unutrašnjost Milanske katedrale ima neobičnu intimu. Prekrasni vitraji prikazuju scene iz Biblije i reflektiraju jezivu svjetlost po podu crkve.

Popnite se na krov katedrale i zavirite u gradske krovove. U danu bez oblaka na horizontu se vide Alpe. Popnite se stepeništem koje vodi sve do vrha ili idite liftom.

Galleria Vittorio Emanuele II

Prada, Gucci i Louis Vuitton samo su neka od velikih modnih imena koja ćete pronaći u jednom od najstarijih trgovačkih centara na svijetu.

Ovaj luksuzni shopping centar odredište je za ljubitelje mode i fine hrane. Galleria Vittorio Emanuele II nalazi se na glavnom trgu, Piazza del Duomo. Zgrada je važno historijsko mjesto, jer se kaže da je najstariji trgovački centar na svijetu. U isto vrijeme ona je spomenik savremenom stilu, a mnogi od najpoznatijih dizajnera današnjice imaju vodeće trgovine u Galeriji. Provedite poslijepodne u kupovini, svratite na piće ili se jednostavno dođite diviti arhitekturi iz 19. vijeka.

Dvije arkade imaju staklene stropove koji su visoki preko četiri sprata i povezuju se sa staklenom kupolom. Iako je dizajn bio popularan za arkade iz 19. vijeka, Galerija se svojom veličinom izdvajala. Prošetajte arkadom i divite se dizajnu i svjetlu koje je preplavljuje. Ispod kupole su četiri mozaika koji prikazuju grbove Milana, Torina, Firence i Rima. Za sreću, zavrtite se na peti na vrhu Torinovog grba, bika. Ta je lokalna tradicija toliko popularna da se na mozaiku stvorila mala rupa.

Prošetajte kroz arkade kako biste otkrili etikete kao što su Prada i Gucci. Milano se smatra svjetskom prijestolnicom mode. Posjetite dvije od najpoznatijih italijanskih marki u historijskom kontekstu za jedinstveno iskustvo. Za one s manjim budžetom, brojni modni dizajneri u usponu prodaju svoju robu u igraonici, a na rasprodajama na kraju sezone možete pronaći mnogo povoljnih ponuda.

Galleria Vittorio Emanuele II otvorena je svaki dan, a mnoge trgovine i restorani ostaju otvoreni do kasno. Ako ste odsjeli u jednom od mnogih hotela u središtu grada, udaljeni ste samo nekoliko minuta hoda od Gallerije. Metro postaja nalazi se na Piazza del Duomo ako dolazite iz veće udaljenosti.

Piazza della Scala

Smješten u srcu grada, Piazza della Scala jedan je od najpoznatijih milanskih trgova, kojim dominira zgrada Teatra alla Scala, jedna od najpoznatijih svjetskih opernih kuća.

Trg je dobio ime po pozorištu Teatro alla Scala, koje je svečano otvoreno 1778. godine i od tada je postalo sinonim za kulturni život grada. Ovdje su premijerno izvedene mnoge poznate opere i baleti, a pozorište i dalje privlači neke od najboljih svjetskih izvođača.

Ostale značajne građevine na Piazza della Scala uključuju Palazzo della Banca Commerciale Italiana, veliku bankovnu zgradu iz 19. vijeka, i prekrasnu Palazzo Marino, smještenu ispred Teatro alla Scala. Izgrađen 1558. godine za Tommasa Marina, bogatog italijanskog financijera i trenutno služi kao gradska vijećnica, a renovirana je krajem 19. vijeka.

U središtu trga, bradati lik na pijedestalu je Leonardo da Vinci, okružen s četiri njegova učenika.

Sforzesco Castle

Castello Sforzesco (Dvorac Sforza) izgrađen je kao tvrđava tokom 14. vijeka i jedna je od najpoznatijih znamenitosti u Milanu. Trenutno se u njemu nalazi jedan od najboljih muzeja u gradu. Dijelove dvorca možete besplatno posjetiti, uključujući i dvorište. Ako ne volite posjetiti muzej, još uvijek možete besplatno razgledati unutrašnjost dvorišta dvorca, jer ono služi kao prolaz između Piazze Cairoli i unutrašnjosti Parco Sempione, najvećeg parka u Milanu.

Jednostavno prođite pokraj fontane kroz vrata dvorca i vratit ćete se u prošlost stotinama godina.

Prva utvrda na ovom mjestu sagrađena je 1368. Godinama kasnije proširena je i postala je prekrasna kneževa palača, koja je zatim praktički potpuno uništena za vrijeme Zlatne Ambrozijeve Republike.

Obitelj Sforza rekonstruirala je dvorac i pretvorila ga u jednu od najveličanstvenijih rezidencija u Italiji. Godinama kasnije, dvorac je ponovno korišten kao utvrda pod španjolskom i austrijskom dominacijom.

Napoleon je naredio rušenje dvorca 1800. godine, a godinu dana kasnije uništeni su španjolski bastioni i tornjevi.

Tokom druge polovine 19. vijeka lokalno stanovništvo je bilo rastrgano između zadržavanja dvorca ili njegovog uništenja radi izgradnje stambenog naselja. Međutim, dvorac je ostao, a arhitekta Luca Beltrami je dobio uputstvo da ga obnovi, vrativši ga onakvom kakav je bio kada je u njemu boravila porodica Sforza. Restauracija je završena 1905. i svečano su otvoreni toranj (Torre Filarete) i Parco Sempione. Park je izgrađen na nekadašnjem paradnom prostoru.

Tokom Drugog svjetskog rata dvorac je teško oštećen.

Krajem 20. vijeka izgrađeno je dvorište Kaštela s fontanom u središtu. Međutim, šezdesetih godina je uništen kada je izgrađen milanski metro. Godine 2005. dovršena je obnova Cortile della Ghirlanda i dvorana dvorca.

Piazza Gae Aulenti; Bosco Verticale

Piazza Gae Aulenti: futuristički trg prilagođen Instagramu koji je inauguriran 2012. godine kao rezultat projekta urbane obnove četvrti Garibaldi, Varesine i Isola. Glavni idejni tvorac projekta bio je slavni argentinski arhitekt César Pelli. Također je projektirao Unicredit Tower na trgu koji je, visok 231 metar, postao najviša zgrada u zemlji.

Trg, čije ime odaje počast prestižnom arhitektu koji je obnovio i Muzej Orsay i Nacionalni muzej Katalonije, poprima posebnu čaroliju kada sunce zađe. Upravo na tom mjestu zasvijetli Solar Tree na trgu: originalna LED rasvjetna instalacija na solarni pogon koja se uzdiže visoko u nebo.

Prije nego što padne mrak, preporučujemo da se uputite u park Biblioteca degli Alberti kako biste se divili Bosco Verticale: prekrasnom stambenom kompleksu koji je dizajnirao Borei Studio u kojem se arhitektura i priroda grle.

Njegovo ime, što u prijevodu znači “Okomita šuma”, točan je opis projekta: dva stambena tornja (visoke 80 odnosno 112 metara) čija su pročelja potpuno prekrivena biljkama i čije lišće mijenja boju s godišnjim dobima. Kada je 2014. primio International Highrise Award — jednu od najvažnijih svjetskih arhitektonskih nagrada — žiri ju je nazvao “najljepšom i najinovativnijom visokogradnjom na svijetu”. Gotov projekt jednostavno je prekrasan, ne samo estetski nego i ekološki, budući da impresivna biljna rešetka koja prekriva dva tornja apsorbira CO2 i prašinu iz grada dok proizvodi kisik i štiti svoje stanovnike od sunca i buke.

Preporuka za hranu

Kako je Italija zemlja iz koje potiče pizza, onda vam je sasvim jasno šta preporučujem da obavezno probate. Pizzeria Spontini Milano tradiciju pravljena ovog specijaliteta ima još od 1953. godine. Sve vrste ovog jela možete pronaći ovdje a poslužuje se na komad. Mnogo bogata, ukusna i zasitna pizza.

Kako se kretati u Milanu

Budući da su pojedine lokacije koje trebate posjetiti poprilično udaljene jedna od druge, ne trebate brinuti. Milano je itekako uvezan grad što se tiče javnog prijevoza. Za 2.2€ možete kupiti kartu koja traje 90 minuta od trenutka aktivacije i vrijedi za sve vrste gradskog prevoza.

Metro jeste brži ali je vožnja tramvajem ili gradskim autobusom izvanredna prilika da i na taj način upoznate grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)