New York: Betonska džungla u kojoj snovi postaju stvarnost

New York – Ne postoje youtube snimci niti fotografije koje mogu nadomjestiti onaj osjećaj, kada vlastitim očima ugledate ovaj grad. New York je u svakom smislu nevjerovatan grad, sazdan od betona i čelika, pun historije i znamenitosti koje morate pogledati. Sve što sam očekivao ili bio spreman da ću doživjeti, ništa je dok nisam prošetao ulicama, došao na Times Square ili se popeo na World Trade Center. New York je čvorište svijeta, a evo i zašto.

Part 2

Dolazak vozom na Grand Central Terminal započelo je moje druženje sa New Yorkom. Baš kao iz filmova i reklama, ova stanica je ogromna, peroni i hol je krcat ljudima koji užurbano odlaze ili dolaze. Sve čari koje nudi ovaj grad, zaista je najbolje započeti na ovom terminalu, jednom od najpoznatijih simbola New Yorka i Amerike. Nakon što prođete skoro kilometarske hodnike, dok se usput sudarate sa ljudima jer je to prosto nemoguće izbjeći, otvarate vrata i po prvi put udišete, na moje iznenađenje, čist zrak ovog grada. Tu vas na ulazu dočekuje buka, galama, zvukovi sirena i trube automobila. Hladovina i sjene jer su zgrade oko vas previsoke, bol u vratu jer prvi susret jeste konstatno razgledavanje nebodera, sa istinskim divljenjem umijeću građenja.

Times Square je prva lokacija

Led ekrani sa reklamama na svim stranama, čine ovaj prostor čarobnim mjestom. Koliko god sve izgledalo na trenutke kičasto i natrpano, u principu je jako dobro organizovano i ugodno za gledati. Times Square je definitivno najposjećenija i najprometnija lokacija u New Yorku. Dio gdje se nalaze stepenice na kojima možete odmoriti, popiti kafu ili nešto brzinski ručati dok razgledate ovaj dio grada, bio je zatvoren za posjetioce. U toku su pripreme za Božič te se istovremeno postavlja dobro poznata kugla sa kojom se odbrojavaju posljedni sati i minute Stare godine.

Bio sam ovdje u toku dana pa sam odlučio da nastavim obilazak grada, te da se navečer vratim na Times Square, kako bi svjetla i tu magiju led ekrana doživio na potpuno drugačiji način. Slijedeća postaja bio je Central Park.

Central Park -3,4 km² je površina parka

Ako ste nekada pogledali, a vjerujem da jeste, fotografije New Yorka iz zraka, primjetili ste kako je Central Park ogromna oaza zelenila u centralnom dijelu Manhattana. Okružen betonsko-čeličnim divovima, Central Park su pluća ovog grada, jedna od najposjećenijih lokacija i definitivno mjesto za odmor, šetnju ili džoging. Upravo tu možete vidjeti Njujorčane kako provode slobodno vrijeme, šetaju sa porodicom ili psom. Park je ogroman, s toga je moj boravak od sat vremena bio dovoljan da pregledam svega 20% parka.

New York

9/11 Memorial

Nacionalni memorijal i muzej 11. septembar je spomenik i muzej u New Yorku u znak sjećanja na napade 11. septembra 2001., u kojima je poginulo 2977 ljudi, i bombaški napad na Svjetski trgovački centar 1993., u kojem je poginulo šest osoba. Prostor na kojem se nalazi spomenik je prostran, za užurbani New York neobično tih.

Na ovom mjestu nalazi se spomenik a pored je sagrađena nova zgrada Svjetskog trgovačkog centra.

World Trade Center

Visina iznosi 541 metar odnosno 102 sprata. Na vrhu zgrade nalazi se panoramski pogled na cijeli grad. Ulaz u zgradu je strogo kontroliran, potrebno je da prođete skenere i preglede torbe ili ruksaka. Cijena ulaznice iznosi od 30$ do 60$ a u nju je uključeno i jedno piće u baru na vrhu zgrade. Cijela tura je organizirana, od samog ulaza do odlaska na vrh. U trenutku kada sam ja boravio tu bila je manja gužva, preporuka je da generalno turističke atrakcije posjećujete radnim danima.

Pogled sa vrha ovog nebodera, mjesto je na kojem nastaju najbolje panoramske fotografije New Yorka. Nemate ograničeno vrijeme boravka ali ono što jeste ograničeno to je broj osoba u tom trenutku. Stoga, nakon razgledavanja nema potrebe da se zadržavate kako biste i drugima omogućili da dožive ovaj grad, skoro pa iz ptičije perspektive.

U narednom tekstu vodim vas u Met Museum odnosno Muzej umjetnosti Metropolitan, koji je sa 58.820 m² izložbenog prostora jedan je od najvećih muzeja na svijetu. Imajte na umu da vam je potrebno nekoliko dana ili u mom slučaju nekoliko odlazaka u New York, kako biste grad doživjeli u cjelosti i kako biste obišli sve najvažnije znamenitosti. Ja sam tek započeo turneju ovim gradom, još je mnogo lokacija koje želim i trebam posjetiti.

Ne treba kvariti ugođaj i doživljaj grada, ali važno je spomenuti da u New Yorku na ulicama i parkovima možete vidjeti veliki broj beskućnika. U podzemnoj smeće, prljavštinu, štakore i žohare, što je sasvim normalno za višemilionski grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)