Washington DC: Politički centar moći Sjedinjenih Država

Washington DC je u svakom smislu ogledalo Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj grad je doslovno najadekvatniji reprezent svega što Amerika jeste. Široki trgovi, ogromni parkovi, uređene šetnice, najčišći metro na svijetu, sigurnost na najvišem nivou te brojna historijska zdanja i spomenici – sve skupa čine ovo mjesto zaista posebnim. Ono što posebno izdvaja ovaj grad od svih drugih jeste to što je omogućen besplatan ulazak u većinu muzeja pa i u sam Capitol.

Čini vam se na trenutak potpuno nevjerovatan odnos države, građana i posjetitelja prema važnosti ovog grada. Osim što su ovdje smještene najvažnije državne institucije, Washington je krucijalno historijsko mjesto u kojem se na poseban način odaje priznanje najvažnijim pojedincima i pokretima za uspostavljanje nezavisnih Sjedinjenih Država. Amerika je kolijevka demokratije čiji je dom upravo ovaj grad. Evo šta sve obavezno trebate vidjeti ako jednog dana posjetite ovaj grad.

White House

Ukoliko je podignuta zastava SAD na krovu Bijele kuće, onda je predsjednik u kući ili u Washingtonu. Za vrijeme moje posjete bio je tu. Naravno, nisam ga ugledao niti on često boravi u dvorištu. Osiguranje je podignuto na najviši mogući stepen ali to ne znači da vam je kao posjetitelju, onemogućen prilazak i fotografisanje kuće, naprotiv.

Kada sam ranije gledao Bijelu kuću na televiziji ili na fotografijama, učinila mi se mnogo veća nego što uživo izgleda. Istina nije mala ali dojam je bio sasvim drugačiji. Budući da je to kuća u kojoj stanuju predsjednici SAD imate poseban osjećaj. Pri tome kada se sjetite ko je sve bio predsjednik i ko je sve dolazio u Bijelu kuću, gledate je sa posebnim poštovanjem. Realno, nije to obična kuća. Postoje i organizovane ture obilaska ali je za to potrebna prijava, mjesecima ranije kao i detaljne sigurnosne kontrole. Ovaj put nisam se odlučio na taj korak ali naredni put svakako ću da pogledam kuću iznutra.

U pozadini Bijele kuće nazire se Washington monument. To je bila slijedeća lokacija koju sam želio posjetiti. Šetnja se podrazumijeva jer nije moguće obilaziti automobilom, kontrole i sigurnosni punktovi se nalaze posvuda.

Washington Monument

Pripremite se na mnogo šetanja. Sve vam se čini kao blizu jedno drugome, ali to u praksi izgleda sasvim drugačije. Uzmimo na primjer da vam je od Bijele kuće do Washington Monumenta potrebno oko 20 minuta brzog hoda. Prostrani parkovi i trgovi daju dodatni osjećaj širine i prostranosti. Sve je uređeno, pokošeno i jako čisto. Geometrijski skoro pa savršeno. Rađeno je planski da bude tako a objasniću i zašto.

Kratka crtica o historijskoj pozadini ovog zdanja. Za osnivanje Sjedinjenih Država bilo je neophodno vojno i političko vodstvo Georgea Washingtona. On je okupio Amerikance iz trinaest različitih država i porazio nadmoćnu snagu Britanije. Kao prvi predsjednik, njegovo vođenje i upravljanje državom postavilo je standard za svakog predsjednika koji ga je naslijedio. Sam objekat je završen u dvije faze izgradnje u obliku egipatskog obeliska, koji dočarava bezvremenost drevnih civilizacija. Washingtonski spomenik utjelovljuje strahopoštovanje, poštovanje i zahvalnost koju nacija osjeća prema svom osnivaču. Kada je završen, Washington Monument je sa 170 metara, bila najviša zgrada na svijetu.

Spomenik Washingtonu uzdiže se iznad grada koji nosi njegovo ime, služeći kao podsjetnik na veličinu Georgea Washingtona koji izaziva strahopoštovanje. Spomenik, kao i čovjek, ne stoji u ničijoj sjeni.

World War II Memorial

Pearl Harbor. 7. decembar 1941, datum koji će živjeti u sramoti. Bez obzira koliko nam je potrebno da savladamo ovu invaziju s predumišljajem, američki narod, u svojoj pravednoj moći, izvojevat će apsolutnu pobjedu. Riječi su ovo Franklina D. Roosevelta, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, uklesane na ulazu u memorijal.

Nacionalni spomenik Drugog svjetskog rata nalazi se u centru Washingtona, između Washington Monumenta i Linkolnovog memorijala. To je prvi nacionalni spomenik posvećen svima koji su služili u Drugom svjetskom ratu; odaje počast svim vojnim veteranima rata, građanima na domaćem frontu, naciji u cjelini, te visokoj moralnoj svrsi i idealizmu koji su motivirali poziv naciji na naoružavanje.

Ispred Memorijala nalazi se dobro poznata fontana, odnosno ogroman bazen sa efektom ogledala cijelog prostora, pored kojeg šetate kako biste stigli do Linkolnovog Memorijala.

Lincoln Memorial

Kako biste stigli do Memorijala potrebno je mnogo šetnje. O tome vam pišem od samog početka. Prostor se na fotografijama čini poprilično kompaktan i jednostavan za pregledati, u stvarnosti je priča potpuno drugačija. Kada stignete ispred Memorijala očekuju vas stepenice koje vode do ulaza, pored ogromnih stubova i sve izgleda grandiozno i prostrano.

Kada stojite direktno ispred, prvo se zagledate se u mermerne stubove okružene zelenilom. Cjelokupan dizajn ovog objekta inspirisan je drevnim grčkim hramovima. Postoji 36 stubova, ​​od kojih svaki predstavlja jednu državu u SAD-u na datum smrti predsjednika Linkolna.

Popnite se stepenicama koje vode u unutrašnjost i pogledajte iznad statue. Tamo je urezan u zid nezaboravan citat: “U ovom hramu, kao i u srcima ljudi za koje je spasio Uniju, zauvijek je sačuvano sjećanje na Abrahama Linkolna.”

Prostor je itekako širok i dovoljan da se ne stvara gužva, iako bude mnogo posjetitelja u isto vrijeme. Jednostavan dizajn privlači pažnju, tu je statua predsjednika Linkolna i to je sve. Na taj način ukazana je posebna čast od strane nacije za njegov doprinos u stvaranju Sjedinjenih Država. Na izlasku pruža vam se nevjerovatan pogled prema Washington monumentu odakle sam maloprije došao. Slijedeća stanica jeste zgrada Capitola, potrebno je otprilike 20 minuta hoda sa ovog mjesta do tamo. Vrijedi napomenuti da ima mnogo klupa na kojima možete predahnuti kao i javnih toaleta besplatnih za upotrebu. Naoružajte se vodom posebno u toplije vrijeme.

United States Capitol

Kapitol Sjedinjenih Država, koji se često naziva samo Kapitol, sjedište je Kongresa Sjedinjenih Država, zakonodavne grane savezne vlade. Pored Bijele kuće, Kapitol je sjedište političke moći Sjedinjenih Država. Tu se donose najvažnije odluke po pitanju unutrašnje i vanjske politike. Zgrada je karakteristična i prepoznatljiva po ogromnoj kupoli kao i prostranim stepenicama koje zgradu okružuju sa svih strana.

Ulazak unutar Kapitola, kao i tura sa vodičem je besplatna. Na ulazu prolazite sigurnosnu provjeru i čekate da se formira grupa dovoljna za organizovani obilazak. Vodiči su stručni, ljubazni i na raspolaganju su oko 40 minuta. Provedu vas kroz najvažnije dijelove zgrade dok usput objašnjavaju historijsku i političku pozadinu objekta i svega što se unutra nalazi. Zgrada već izvana izgleda ogromno ali kada uđete unutra, tek tada shvatite o kakvoj arhitektonskoj masivnosti je riječ. Neke dijelove zgrade nije moguće fotografisati ali preporuka jeste da razgledate i učite kada se već nalazite unutra. Evo nekoliko fotografija koje sam uspio napraviti tokom razgledanja unutrašnjosti Kapitola.

Dakle, ovo su neke od najvažnijih lokacija koje obavezno morate posjetiti tokom boravka u Washingtonu. Grad je, kao što sam već rekao, izuzetno prostran, čist i uređen. Vjerujem da će vam se dopasti. Naravno, vašu posjetu ne morate ograničiti samo na ove lokacije. Ja sam posjetio National Air and Space Museum, muzej u kojem se veličaju ljudska dostignuća u oblasti avionskog saobraćaja i istraživanja svemira. Posebno mjesto u kojem možete vidjeti prvi avion ikada napravljen pa sve do današnjih dostignuća. Ovdje se nalazi i sve vezano za Apollo 11 misiju sletanja čovjeka na mjesec, od kapsule do originalnog odijela Neila Armstronga. Da ne zaboravim napomenuti, ulaz u muzej je besplatan. Sve što trebate jeste check in na websajtu muzeja kako biste unijeli podatke i termin dolaska. U nekom od slijedećih članaka ću detaljnije pisati o muzeju i šta sve možete vidjeti. Washington je svakako grad koji zaslužuje da bude na popisu gradova koje želite posjetiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)