Amerika: Zemlja običaja i jedinstvene praznične euforije

Moj boravak u Americi poklopio se sa nekoliko važnih tradicionalnih običaja. O tome sam čitao i gledao filmove, a sada sam imao priliku biti sudionikom istih. Tako sam ‘proslavio’ Thanksgiving day, otišao po božićno drvce te učestvovao u dekorativnim pripremama za Božić i novogodišnje praznike. Kao dijete sam zajedno sa roditeljima oblačio kuću u novogodišnje ruho, ali američki fazon je stvarno poseban. Teško je opisati istinsku prazničnu euforiju koja ovdje vlada ali je sasvim sigurno da Amerikanci poštuju običaje i da u tome mnogo uživaju.

Part 3

Prva sedmica mog boravka u ovoj zemlji protekla je u prilagođavanju novoj sredini. O tome sam već pisao dva dana nakon što sam došao, članak možete pročitati ovdje. Osim što svakodnevno svjedočite američkom načinu života, još je rano kako biste i sami počeli tako da živite. Za sve je potrebno vrijeme ali se brzo čovjek počne navikavati. Ukoliko dobro govorite engleski jezik, time je prilagodba brža i jednostavnija. Ne trebate se opterećivati niti plašiti kako ćete biti prihvaćeni. Amerika je zemlja useljenika pa se oni prema Vama ponašaju kao pravi domaćini. Iskustva su naravno različita, moje je za sada vrlo pozitivno i iznenađujuće dobro. Sad vam pišem o običajima i praznicima koji su me ovdje dočekali.

Thanksgiving day – Dan zahvalnosti

Dan zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava se na različite datume. Od vremena osnivanja do Lincolna, datum obilježavanja razlikovao se od države do države. Posljednji četvrtak u novembru postao je uobičajeni datum u većini američkih država. Na Dan zahvalnosti, uobičajeno je da Amerikanci dijele porodični obrok na čijem meniju je obavezno tuka, prisustvuju crkvenim službama i gledaju posebne sportske događaje. Ove godine Dan zahvalnosti obilježio se 23.11.2023. godine.

Posebna pažnja se posvećuje pripremi tuke – glavnog jela Dana zahvalnosti. Postoji nekoliko običaja ali posljednjih godina meso se priprema dva dana ranije, a prži u kikiriki ulju otprilike sat vremena prije ručka. Ovaj praznik je vrijeme kada se Amerikanci porodično okupljaju, obilaze rođake a na ručak dolaze članovi porodice, te prijatelji i komšije. Običaj je da se hrana a posebno slatko, dijeli po komšiluku a na ulici se ne možete se mimoići sa nekim, a da on vama ili vi njemu, ne čestitate Dan zahvalnosti.

Dan zahvalnosti se slavi i na javnim mjestima, a najpoznatija parada jeste Macy’s Thanksgiving Parade u New Yorku. Tu se pokazuje raskoš boja, paradiraju ogromne maskote, demonstrira se kulturalnost SAD-a, pjeva i pleše na ulicama, a svake godine neke poznate ličnosti budu specijalni gosti. Sve to popraćeno je live prijenosima na tv stanicama kao i masovnim posjetama turista i stanovnika Amerike.  

Božićno drvce

Dan nakon Dana zahvalnosti otvaraju se marketi odnosno farme, na kojima se tokom cijele godine uzgajaju borovi za Božić. Budući da je praznik četvrtkom, ovdje se ne radi do ponedjeljka tako da u tim danima Amerikanci posjećuju farme i kupuju drvca koja će tokom vikenda ukrasiti. Ovo je bilo jedinstveno iskustvo. Probudili smo se rano, mislim da je bilo 6 ujutro, jer do marketa nam je trebalo 2 sata vožnje. Market otvara u 9 sati ujutro i radi svega 3 dana godišnje. U tom periodu sva drvca za ovu namjenu se rasprodaju, s toga možete pretpostaviti da su gužve ogromne.

Za naše potrebe tražili smo drvce visine iznad 3 metra. Takva visina je dostupna jer se obično traže drvca oko 2 metra visine. Farma je ogromna pa je traženje idealnog za vaš stan ili kuću, pomalo težak zadatak. Oko dvadesetak minuta trajala je naša potraga, odabrali smo drvce, sami ga sječete i odnosite na pakovanje i plaćanje. Cijena je univerzala i iznosi 65$ za bilo koje drvce. U videu možete pogledati kako je trajao proces odabira i ukrašavanja Božićnog drvceta.

Ukrašavanje kuće – praznično raspoloženje

Nakon odabira Božićnog drvceta, na red za ukrašavanje dolazi kuća. Rijetki su Amerikanci koji ne ukrašavaju kuće izvana dok je unutrašnjost skoro pa obavezna. Naravno, ukoliko su religijska uvjerenja drugačija ukrašavanje će izostati ali ovdje u Americi, ukrašavanje ima posebnu čar. Prvo smo ukrasili bor a potom postavili čarape iznad kamina, zakačili vijenac na ulazna vrata, postavili dekor ispred ulaza.

Preko vikenda je padala kiša pa nismo mogli ukrasiti kuću izvana niti dvorište. To ćemo uraditi čim se steknu vremenski uslovi za to. U naselju u kojem boravim, skoro svaka kuća je okićena i prizor je zaista kao sa američkih tv reklama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)