Boston: Evropski grad u Americi kojeg morate posjetiti

Po mnogo čemu ovaj grad je prepoznatljiv u cijelom svijetu. Od sportskih timova, istaknutih pojedinaca, historije do evropske arhitekture. Kada smo se približavali gradu, neko od mojih suputnika rekao je da je grad jako lijep. Istu sam stvar pomislio. Amerikanci bi rekli da Boston nije velik grad ali da ima veliku historijsku važnost. Boston je mjesto u kojem je započela borba za nezavisnost SAD, u nekim historijskim udžbenicima ovaj grad nazivaju i ‘kolijevkom američke nacije’.

Iskren da budem, nisam mnogo poznavao historiju ovog grada. Samo ime vas često asocira na sportske klubove i sjajne uspjehe koje postižu. Međutim, Boston je izuzetan grad sa bogatom historijom koja je za Amerikance od presudnog značaja. Da biste u potpunosti uživali u obilasku ovog grada, mi smo koristili Trolley Tours. Turistički autobus koji vas vodi na najzanimljivije lokacije koje trebate posjetiti a vozač je ujedno i vodič – mnogo zanimljivo priča, uči o historiji grada i sve to na poprilično duhovit način. Prije turističkog autobusa, prvo što morate vidjeti jeste Boston Tea Party.

Boston Tea Party

O čemu je zapravo riječ? Naime, u zimskoj noći 16. decembra 1773. dogodila se „kriza čaja“. Članovi Sinova slobode, prerušeni u Indijance Mohawk i naoružani sjekirama, tiho su se ukrcali na tri broda koji su prevozili teret Britanske istočnoindijske kompanije za čaj. U rasponu od tri sata, 340 sanduka čaja British East India Company je razbijeno i bačeno u luku Boston. Preko 92.000 funti čaja je uništeno i bačeno u luku. Implikacije i uticaj Bostonske čajanke bili su ogromni; događaj je direktno doveo do pokretanja američke revolucije 19. aprila 1775. godine.

Koncept ovog muzeja je baziran na interakciji sa posjetiteljima. Vi ste zapravo učesnici ‘Bostonske čajanke’ – pobunjenici a unutar muzeja dočekuju vas glumci, koji u isceniram igranim situacijama rekonstruišu događaje iz tog vremena. Svi dobijate uloge, ja sam bio Thomas Porter. Kao ljutiti kolonista Thomas Porter, dobio sam letak sa kojeg trebam da pročitam njegovu izjavu tokom naše interaktivne rekonstrukcije, prenoseći me u prošlost 1773. Naravno, svi prisutni doprinose povicima „Huzzahs!” i šištanjem u cijeloj dvorani.

U toku obilaska muzeja, imate priliku i bacati bale sa čajem, sve kako biste u potpunosti rekonstruisali događaje tog vremena. Kada je riječ o cijenama ulaznica, pojedinačna karta za obilazak muzeja iznosi 34$ a ako želite koristiti i turistički autobus (što je moja preporuka), u tom slučaju cijena po osobi je 80$.

Quincy Market

Ovo je zatvorena pijaca – market ili tržište. Unutar ovog objekta koji datira iz 1826. godine kada je otvoren, smješteno je niz radnji u kojima se uglavnom poslužje hrana. Ovaj market je itekako popularan i predstavlja jedan od najvažnijih simbola Bostona. Tu možete pronaći neke od najpopularnijih lanaca brze hrane u Americi ili lokalne proizvođače što daje poseban utisak. Ovo je mjesto na kojem možete probati hranu sa bostonskih ulica te i na taj način upoznati ovaj grad.

Zanimljiva anegdota se veže za nastanak ovog mjesta. Naime, u to vrijeme gradonačelnik je primjetio kako se na ovom mjestu postavljaju štandovi na kojima lokalno stanovništvo prodaje hranu. Budući da mu je takav prizor kvario pogled iz njegove kancelarije, dao je sagraditi zgradu u kojoj će biti smještene radnje. Međutim, zgrada je trebala obuhvatiti veliko zemljište ali pojavili su se imovinski problemi. Na kraju je područje napravljeno iz dva dijela a za sve je kriv Nathan Spear – čovjek koji nije želio prodati svoje zemljište. Zvuči poznato?

The Freedom Trail

Staza slobode je staza duga 4 kilometra koja prolazi kroz Boston pored 17 lokacija značajnih za historiju Sjedinjenih Država. Vijuga od Boston Commona u centru Bostona, do Old North Church i spomenika Bunker Hill. Stajanja duž staze uključuju jednostavne oznake na terenu, groblja, značajne crkve i zgrade, te historijsku pomorsku fregatu. Većina lokacija je besplatna ili predlaže donacije.

Ulaz naplaćuju Old South Meeting House, Old State House i Paul Revere House. Stazu slobode osmislio je novinar William Schofield 1951. godine, koji je predložio izgradnju pješačke staze koja bi povezivala važne znamenitosti. Gradonačelnik Bostona John Hynes odlučio je da Schofieldovu ideju sprovede u djelo. Do 1953. godine, 40.000 ljudi je hodalo stazom godišnje.

Paul Revere House

Kuća Paula Reverea je izgrađena oko 1680. godine. Bila je dom američkog patriota Paula Reverea u vrijeme američke revolucije. Originalna trospratna kuća izgrađena je oko 1680. godine, što je čini najstarijom kućom u centru Bostona. Njen prvi vlasnik bio je Robert Howard, bogati trgovac robljem.

Paul Revere je posjedovao ovu kuću od 1770. do 1800. godine, iako su on i njegova porodica možda živjeli negdje drugo tokom perioda 1780-ih i 1790-ih. Vjeruje se da je za vrijeme boravka Reverea na kući dograđen zadnji dimnjak (oko 1790.) uključujući i kuhinju koju posjetitelji vide u prvoj prostoriji u koju uđu. Ulaz se naplaćuje i cijena je 6$ po osobi.

Kada se već nalazite u ovom dijelu grada, moja preporuka je da razgledate i uživate u ulicama ovog naselja. Inače, ovo je poznato i kao italijansko mjesto jer građevine, lokali i trgovine zaista podsjećaju kao da ste u Italiji. Za vrijeme kada sam ja boravio, praznično je raspoloženje pa su ulice, trgovine, barovi, trgovi bili obučeni u praznično ruho. Ovdje se nalazi i, kako tvrde, najljepša i najfotografiranija ulica u Bostonu. Godišnje privlači mnogo turista pa su stanari, kako bi smanjili gužve, postavili natpis da je ulica privatni posjed.

USS Constitution

Svakako morate posjetiti USS Constitution muzej. Ulaz je besplatan a do tamo vas vozi turistički autobus. USS Constitution ili Old Ironsides je drvena fregata-jedrenjak američke ratne mornarice sa tri jarbola. Nazvan je prema američkom ustavu te predstavlja najstariji ploveći brod na svijetu i još uvijek je u službi.

Godine 1917. promijenjeno je ime u Old Constitutuion, kako se ne bi zamijenio sa novim Constitutionom, bojnim krstašem ali koji nikada nije dovršen. Zbog toga, ime mu je vraćeno 1925. godine. Brod je u izvornom stanju, i redovno se održava. Posjeta je, kako sam već rekao, besplatna a sve što morate jeste proći sigurnosnu kontrolu prije nego što uđete na brod.

Na palubi se tek osjeti veličina i moć, a kada se prisjetite vremena u kojem je brod sagrađen i za koje potrebe, tek onda shvatite njegovu veličinu. Ima tri etaže, odnosno palube u kojima su i danas smješteni topovi na svojim pozicijama.

Boston je grad koji zaista ima šta da ponudi posjetiteljima. Proveo sam tamo cijeli dan i uživao sam u obilasku historijskih i kulturnih znamenitosti. Svakako vrijeme iskoristite da prošetate gradom, divite se arhitekturi i građevinama koje odišu historijom. Naravno, tu je i moderni dio grada tako da Boston ispunjava sve kriterije turističkog grada. Ukoliko budete u prilici da posjetite ovaj grad nadam se da će vam ovaj članak biti dobar turistički vodič. Za kraj, postavio sam galeriju fotografija pa uživajte dok ne budete tamo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)