Ostavština 2023. godine ili šta očekujemo 2024. godine?

Godina iza nas nije donijela mnogo pozitivnih pomaka u Bosni i Hercegovini, globalno gledano i svijet je nazadovao. Ispit za moral i ljudskost bio je pretežak, padalo se na skoro svakom pitanju a zaključna ocjena teško da je dovoljna za prolaz. Ne uzimajući u obzir lične poduhvate svakog od nas, ne samo da nismo napredovali nego smo se vratili mnogo koraka u nazad. Šta je to obilježilo godinu iza nas, sa koferima punim čega ulazimo u Novu godinu?

Svijet je na rubu globalnog rata. Ovo je rečenica koja se tokom 2023. godine najčešće izgovarala. Uporišta se mogu pronaći na skoro svakom dijelu svijeta. Rat u Ukrajini odnosi živote, razara imovinu, troši milijarde, svakodnevno polarizuje svijet, kraj se ne nazire. Zločini Izraela nad narodom Gaze, genocid pred očima svjetske javnosti očito nije dovoljan da se svijet zaustavi pred vlastitim ponorom. Ekonomija najrazvijenijih zemalja svijeta doživjela je padove a standard života odavno prerastao mogućnosti radnog čovjeka.

Bosna i Hercegovina

Sada kada je jasno da čovječanstvo niza neuspjehe, teško je očekivati pozitivne pomake u našoj zemlji. Ni ova 2023. godina nije donijela niti jedan korak naprijed na putu ka EU za našu zemlju. Uzroci su itekako poznati a krivci još uvijek isti. Saučesništvo za tapkanje u mjestu dijele građani koji biraju sa onima koji su izabrani. Retorika podjela i nacionalizma je daleko od pokušaja prevazilaženja, to i dalje ostaje najsigurnija karta za čvrsto držanje na vlasti. Ove godine je Indija napravila značajne iskorake u istraživanju svemira a Bosna i Hercegovina je i dalje zemlja u kojoj se broje krvna zrnca a prioritet daje pitanju, da li si Srbin, Hvrat, Bošnjak ili ste niko i ništa.

U putovanju se krije strah vladara

Kada vas zarobe u kreiranoj stvarnosti kojom suvereno vladaju, šta vam drugo preostaje nego vjerovanje da drugačije ne postoji, a da je istina samo ono što vam u takvoj stvarnosti prezentuju. Novčanici nisu uzalud prazni, to je za vlastodršce sjajan mehanizam zarobljavanja čovjeka. Nije vam nepoznata izjava nekog od političara koji kaže da je ovdje bolje nego igdje u svijetu, kako nema potrebe da izlazite iz Bosne i Hercegovine. Sve što vam treba nalazi se upravo ovdje. Ako pri tome znamo da ogromna većina građana BiH živi samo da bi preživjeli, onda se plan vladara ostvaruje baš kako su planirali. Oni koji putuju ili su napustili BiH da bi živjeli negdje drugo, odavno ne vjeruju u riječi kako je u BiH dobro a tamo negdje nije. Zato vam putovanje treba biti na vrhu liste želja za 2024. godinu.

Sretna Nova 2024. godina

Uzalud je brojati sve neuspjehe koje smo kao država doživjeli. S druge strane nemamo mnogo utemeljenja da bismo se u Novoj godini nadali da ćemo propušteno nadoknaditi. Ipak, nije sve tako crno. Vjerujem da ste napravili mnogo uspjeha na ličnom planu. Nastavite raditi na sebi, ulažite u znanje i ne odustajte od vjere da možete napraviti značajnije iskorake. Jer samo je to bitno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)