Met Museum: New York je dom najvećem muzeju umjetnosti u SAD

Prosto je obaveza prilikom boravka u New Yorku posjetiti Met Museum, koji je sa 58.820 m² izložbenog prostora jedan je od najvećih muzeja na svijetu. Nekoliko dana sam proveo istražujući web stranicu muzeja, čitao sam i upoznavao šta je stalna postavka i šta treba vidjeti kada se posjeti ovaj muzej. Bez obzira na dobru pripremu i planirani raspored kako u pristojnom vremenu pokušati vidjeti planirano, moja posjeta ovom hramu kulture i historije trajala je duže od 2 sata.

Najraniji korijeni Metropolitan Museum of Art datiraju iz 1866. godine u Parizu, Francuska, kada se grupa Amerikanaca složila da stvori “nacionalnu instituciju i galeriju umjetnosti” kako bi američkom narodu donijela umjetnost i umjetničko obrazovanje. Piše ovo na stranici muzeja kao crtica o njegovom nastanku i historiji. 13. aprila 1870. osnovan je Muzej umjetnosti Metropolitan, otvoren za javnost u zgradi Dodworth na adresi 681 Fifth Avenue. 20. novembra iste godine Muzej dobija svoj prvi predmet, rimski sarkofag.

Cijena ulaznica i vrijeme posjete

Za turiste posjetitelje cijena iznosi 30$, za osobe starije od 65 godina cijena je 22$ a za studente 17$, i što je najvažnije nema ograničenja u kontekstu dostupnosti. Dakle, svi izloženi eksponati i galerije su dostupne i nije potrebna nadoplata. Posebna pogodnost je za stanovnike New Yorka, te za organizovane grupne posjete a te detalje možete pronaći na web stranici muzeja.

Zgrada je ogromna a izložbeni prostor, ukoliko se niste dobro pripremili, može djelovati zbunjuće i veoma lako za izgubiti orjentaciju. U svakom slučaju, u galeriji na ulazu dostupna je i isprintana mapa ali preporučujem da mapu imate na mobitelu. Svaki ugao muzeja je pokriven besplatnom wifi mrežom bez vremenskog ograničenja. Kako bi razgledanje bilo efikasno i manje bolno za vaše noge, postoje galerije i indoor parkovi i trgovi sa klupama i stolicama, slobodno odmorite. Ja sam pregledao nekoliko važnih slika i eksponata koji su podjeljeni po izložbenim galerijama, s toga evo moje preporuke i detaljnog opisa za neke od njih.

Afričko porijeklo civilizacije

Afrika je izvor našeg zajedničkog porjekla, tako to tumače naučnici. 1974. godine, senegalski učenjak i humanista Cheikh Anta Diop šokirao je i izazvao historičare, iznoseći tvrdnje o zajedničkom korjenu drevnih afričkih civilizacija. Ova izložba odaje počast Diopu predstavljajući remek-djela iz zbirki Muzeja iz zapadne i centralne Afrike, uz umjetnost iz starog Egipta po prvi put u historiji Meta.

Kroz dvadeset i jedno uparivanje radova iz različitih afričkih kultura i epoha, ova izložba pruža rijetku priliku da se pogleda izvanredna kreativnost kontinenta kroz pet milenijuma, otkrivajući neočekivane paralele i kontraste. Iako nije bilo kontakta između njihovih tvoraca, djela dijele duboku i nedovoljno priznatu historiju.

Hram Dendura

Dana 28. aprila 1967., predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Lyndon B. Johnson dodijelio je drevni egipatski hram izgrađen u prvom vijeku prije nove ere — poklon od Egipta Sjedinjenim Državama — Metropolitan Museum of Art. Današnja struktura, hram Dendura, jedno je od kultnih i najomiljenijih umjetničkih djela u Met-u.

Slično drugim egipatskim hramovima, Dendur je u suštini bio kuća u kojoj je božanstvo stalno boravilo i primalo ponude kao što su hrana, piće i odjeća, predmeti koji su bili neophodni za njihov nastavak postojanja. Hram nije bio zamišljen kao mjesto gdje su smrtnici pokušavali da steknu božansku naklonost kroz bogoslužje, nego je to bilo mjesto u kojem su se izvodili rituali kako bi se njegovala božanstva koja bi osigurala prosperitet zajednice. Izida, gospodarica južnog egipatskog ostrva Philae, bila je primarno božanstvo koje se obožavalo u Denduru. Od velikog značaja bio je i kult Pedezija zajedno sa njegovim bratom Pihorom, koji su vjerovatno bili sinovi lokalnog egipatskog vladara. Vjerovalo se da su se braća utopila u Nilu, što je način smrti koji bi mogao dovesti do božanskog stanja. 

Detalj koji prikazuje Augusta (desno) kako nudi vino božanstvima Harendotesu i Hatoru (u sredini i lijevo).

U starom Egiptu, hramovi su smatrani rezidencijama božanstava, za koja se smatralo da se privremeno manifestuju u kultnim statuama koje se nalaze u svetištu. Hramovi su bili i pozornica za dnevne rituale koje je idealno izvodio faraon, ali u praksi sveštenici. Ove kultne predstave uključivale su nuđenje hrane i pića, kao i paljenje tamjana, za koje se smatralo da ima pročišćavajući efekat.

Samurajski sjaj: Oprema za mačeve iz Edo Japana

Ova instalacija istražuje luksuzne aspekte mode mačeva iz Edo perioda, fascinantnog oblika oružja i oklopa koji se rijetko pojavljuje na izložbama izvan Japana. Predstavlja izbor izvrsnih nosača za mačeve, okova i srodnih predmeta, uključujući sketchbookove za tvorce, sve izvučene iz kolekcije The Met i mnoge od njih rijetko ili nikada ranije izlagane.

Staroegipatske mumije

Oružje i oklop

Met zbirka oružja i oklopa je moderna, formirana kroz aktivnosti i interese kustosa, povjerenika, privatnih kolekcionara i donatora u proteklih 125 godina. Zbirka obuhvata oko četrnaest hiljada predmeta, od kojih je više od pet hiljada evropskih, dvije hiljade sa Bliskog istoka i četiri hiljade sa Dalekog istoka. To je jedna od najopsežnijih i enciklopedijskih zbirki te vrste.

Evropska skulptura i dekorativna umjetnost

Pedeset hiljada predmeta u sveobuhvatnoj i historijski važnoj zbirci evropske skulpture i dekorativne umjetnosti Muzeja odražava razvoj niza umjetničkih oblika u zapadnoevropskim zemljama, od ranog petnaestog do početka dvadesetog vijeka. Fond uključuje skulpture u raznim veličinama, stolariju i namještaj, keramiku i staklo, metalne radove i nakit, horološke i matematičke instrumente, te tapiserije i tekstil. Među ovim radovima se ubrajaju i keramika proizvedena u Aziji za izvoz na evropska tržišta i skulptura i dekorativna umjetnost proizvedena u Latinskoj Americi u tom periodu.

Picasso: Kubistička komisija u Bruklinu

Godine 1910. Pablo Picasso započeo je dekorativnu narudžbu za rezidenciju u Bruklinu umjetnika, kolekcionara i kritičara Hamiltona Easter Fielda, kojeg je upoznao u Parizu godinu dana prije. Umjetnički je podnesak zahtijevao da čak jedanaest panela obloži zidove Fieldove kućne biblioteke i formira jednu zaokruženu estetsku cjelinu. Predložena soba ponudila je Picassu prvu priliku da odmakne od štafelajnog slikarstva i primijeni svoj radikalni kubistički stil na dekorativne slikarske formate izazovne veličine i proporcija. Radeći u svom ateljeu u Francuskoj, umjetnik je završio grupu kompozicija figura i mrtve prirode, ali narudžbina nikada nije realizovana.

Izložba je prva koja predstavlja ovo malo poznato poglavlje Pikasovog kubističkog perioda i pruža povod za razmatranje kubizma u odnosu na konvencije dekorativnog slikarstva i arhitektonski prostor.  Objedinjuje šest postojećih platnenih panela i srodnih radova, kao i arhivsku građu o Fildu, Pikasu i mjestu komisije.

Ogromna banka blaga koja obuhvata razdoblje od 6 hiljada godina čuva se u Muzeju Metropolitan u Njujorku. Staroegipatske mumije, rimske i grčke skulpture i renesansna remek-djela krase ovu ustanovu umjetnosti što je možda i razlog zbog čega svake godine gotovo 3 miliona posjetilaca prođe kroz vrata ovog muzeja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)