Kako naplatiti oštećenje zbog rupa na cestama

Rupe, puknut šaht, neadekvatna sanacija puteva – sve ovo nisu iznenađenja na cestama u Bosni i Hercegovini. Vožnja pod visokim oprezom kako ne biste oštetili vaše vozilo, ugrozili ličnu i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju, svakodnevna je briga kada sjednete za volan. Jeste li znali da možete naplatiti štetu na vozilu nastalu zbog rupe na cesti? Evo kako!

Čini se da nema vozača u BiH koji nije barem jednom oštetio svoje vozilo prelaskom preko rupe na cesti ili šahta. Međutim, rijetko ko se odlučio da potraži odštetu a sve zbog procedura koje su komplikovane. Bez obzira na to potrebno se edukovati i naoružati sa strpljenjem, kao i sa svim drugim procedurama u ovoj zemlji, te započeti proces kako bi naplatiti eventualnu štetu nastalu na vašem vozilu.

Za početak moramo znati ko su odgovorni

Ako u vožnji vaše vozilo oštetite zbog  šahta ili rupu na cesti prvo što trebate jeste zvati saobraćajnu policiju koja treba da  sačini zapisnik. Saobraćajna policija je obavezna izaći na mjesto događaja, jer se i oštećenje na vozilu zbog rupe na cesti smatra saobraćajnom nezgodom. Za sve puteve u BiH odgovorna su javna preduzeća Autoceste FBiH, Ceste FBiH, Putevi Republike Srpske i Autoputevi Republike Srpske.

Nakon što vam saobraćajna policija izda zapisnik i fotodokumentaciju, na redu je podnošenje zahtjeva. Prilikom podnošenja zahtjeva trebate dostaviti: zapisnik o uviđaju sa skicom mjesta nezgode i fotodokumentaciju mjesta, račun, predračun ili procjenu vrijednosti visine štete, kao i dokaz o vlasništvu nad vozilom. Kako bi se ispoštovala kompletna procedura o nastaloj šteti potrebno je obratiti se u svoju ili bilo koju drugu osiguravajuću kuću (može i kod ovlaštenog sudskog vještaka ili doktoru, u slučaju povreda) koji će fotografisati ostećenja i snimiti štetu.

Kolika je naplata po eventualnoj šteti

Zavisno od stepena oštećenja. U principu teško je očekivati da ćete dobiti kompletan iznos koji ste uložili u popravak i nadoknadu štete po osnovu osiguranja. Bar će takva biti prva ponuda. Takva se i odbija a onda obično osiguravajuće kuće nude više novca. Cijela procedura traje između dva i tri mjeseca ali nakon žalbe rok može potrajati i do šest mjeseci.

Zato ponavljam, ukoliko je oštećenje znatno, tužite državu da vam nadoknadi štetu. Uvijek možete a to vam i preporučujem, zatražiti i pravnu pomoć a pravnik će svoje usluge naplatiti kroz odštetni zahtjev.

Budite na oprezu dok vozite

Nesporno je da u svim gradovima, naseljima, na magistralnim putevima i gradskim saobraćajnicama u BiH nailazimo na oronule puteve. Slalomsko izbjegavanje rupa stoga nije strano vozačima širom države. Do boljih puteva, neka vam život bude važniji od limenog ljubimca. Vozite oprezno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)