IPSIA Terra e libertà: Ljetna škola za sretno djetinstvo!

Pred vama je kratki film koji je nastao od sačuvanog video materijala snimljenog tokom ljeta 2006. godine u Bosanskoj Krupi. Osamnaest godina je pažljivo skrivan u dubinama arhivske građe. Tokom 2023. godine, materijal je dodatno digitalizovan te je urađena kolor, ton i video korekcija. Više od 70% materijala je uspješno oporavljeno.

Ratom razorena država prijetila je da razori djetinjstvo ratne i poslijeratne djece, koja nisu bila svjesna stanja u zemlji. Škole su bile porušene, igrališta nisu bila izgrađena a sistem se tek uspostavljao. Važno je napomenuti da je grad Bosanska Krupa, bio jedan od najporušenijih gradova u BiH tokom rata. Oporavak gradske infrastrukture je išao sporo. U takvim okolnostima, pojavila se grupa entuzijasta iz Italije okupljeni u organizaciji IPSIA. Pod motom Tere e liberta – zemlja i sloboda, Talijani su tokom ljetnih mjeseci priređivali Ljetnu školu. Tih godina više od 500 učenika osnovnih škola pohađalo je Ljetnu školu IPSIA.

Ljetnu školu obilježio je dječiji osmijeh

Kreativna druženja, zabava, radionice i mnogo dječijih osmijeha – obilježilo je nekoliko godina koliko je ova organizacija redovno dolazila. Moji prijatelji, školske drugarice i drugovi, i ja, bili smo učesnici Ljetne škole. Tako sam 2006. godine, ne znam kako niti se sjećam dobro, imao aparat za video snimanje. Očito me neki unutarnji poriv za očuvanjem sjajnih uspomena nagnao, da jedan period druženja zabilježim okom kamere. Materijal sam prebacio na CD kojeg sam arhivirao, znajući da će doći dan kada će u nekom obliku, ova uspomena ugledati svjetlo dana. Nadam se da će se mnoga djeca, sada odrasli ljudi koji imaju svoju djecu, prepoznati i prisjetiti tog vremena.

Od uspomena se ne živi, ali uspomene čine život vrijednim!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)