Nekretnine u BiH: Konstantan rast cijena!

Bosna i Hercegovina, poput mnogih drugih zemalja širom svijeta, svjedoči dinamičnim promjenama na tržištu nekretnina. Ovaj proces transformacije tržišta odražava se kroz niz faktora koji oblikuju ponudu, potražnju i naravno cijenu nekretnina.

U razgovoru sa Elvisom Pilav iz agencije za nekretnine „Metropola“, dobili smo uvid u trenutno stanje na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini, gdje se bilježi kontinuiran rast cijena stanova.

Ona ističe kako su cijene nekretnina u proteklih deset godina konstantno rasle, a najbrži i najveći rast je zabilježen od 2019. godine do danas. Ovaj trend nije ograničen samo na glavni grad Bosne i Hercegovine, već se proširio i na druge gradove u našoj zemlji.

Enisa Pilav, agentica za nekretnine

„Mi upravo živimo školski primjer tržišta koje određuje cijenu na osnovu ponude i potražnje, a gdje trenutno imamo veću potražnju u odnosu na ponudu, što je dovelo do rapidnog rasta cijena u proteklom periodu. Ukoliko se ponuda novih nekretnina ne počne povećavati u skladu sa zahtijevima tržišta, onda nas daljnji rast cijena ne treba iznenaditi“, rekla je Pilav.

20% porasta cijene izdavanja stanova

“Prosječna cijena najma opremljenog stana u Sarajevu iznosi otprilike 12KM/m2”, što ga stavlja na prvo mjesto zajedno sa Banja Lukom, dok se cijene u drugim gradovima kao što su Mostar, Tuzla i Bihać kreću u prosjeku od 10KM/m2 ili manje“, pojašnjava Pilav.

Unatoč rastu cijena nekretnina, cijene najma stanova nisu pratile taj tempo. “Cijene najma stana definitivno ne prate tempo rasta tržišne vrijednosti nekretnina. Na primjer, ako je tržišna vrijednost nekog stana u Sarajevu tokom određenog perioda porasla za 50%, cijena najma istog stana je porasla u prosjeku za otprilike 20%”, dodala je.

Ključni faktori koji oblikuju cijene najma u Bosni i Hercegovini uključuju lokaciju, stanje nekretnine i opremljenost. “Lokacija i kvaliteta mikrolokacije ostaju osnovni faktori u definiranju cijena najma. Sljedeći nakon toga su stanje i izgled nekretnine“, kazala je Elvisa Pilav iz Agencije za nekretnine „Metropola“.

Značajan porast potražnje je početkom školske/akademske godine

Samir Mrković, student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koji dolazi iz Gračanice, rado je govorio o svom iskustvu s najmom stana u glavnom gradu.

Samir Mrković, student ALU Sarajevo

“Kada se radi o najmu stana u Sarajevu, mogu reći da imam sreće, jer imam odličnog stanodavca, Zlatka. Međutim, većina mojih prijatelja koji su došli iz drugih gradova da studiraju, susreću se sa velikim problemom, jer su cijene  najma stanova u posljednje vrijeme porasle, što nije lako za studente poput nas”, kaže Samir.

On je istakao da je znatno ograničen broj dostupnih stanova sa pristojnim cijenama i pristojnim izgledom, te da to predstavlja velik izazov i to ne samo za studente.

Samir nam je također rekao da njegov stanodavac Zlatko uredno plaća porez, međutim Porezna uprava Federacije BiH vrši sve učestaliji inspekcijski nadzor poreznih obveznika koji izdaju stanove, kuće, sobe i apartmane, za koje postoje dokazi i saznanja da su ostvarili dohodak po osnovu izdavanja imovine, a da isto nisu prijavili.

Pojačane porezne kontrole

Porezne kontrole se sprovode na osnovu saznanja, obavještajno-istražnih podataka, kao i anonimnih prijava. Tokom tih provjera analizira se oporezivanje imovine i prihoda od imovine, te imovinskih prava.

“Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine suočava se s ograničenjima u sprovedbi inspekcijskog nadzora zbog činjenice da takvi nadzori uključuju ulazak u privatni prostor i potencijalno krše pravo na privatnost. Kao rezultat toga, često se događa da građani izražavaju nezadovoljstvo i sprječavaju provođenje kontrola zahtijevajući sudski nalog, koji je potreban kako bi inspektor mogao provesti pregled stambenog prostora.”, kazali su iz Porezne uprave FBiH.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, osobe koje ostvaruju dohodak iznajmljivanjem svoje imovine dužne su prijaviti svaki pojedinačni prihod putem obrasca prijave PIP-1034. Na ovom obrascu se izračunava iznos poreza koji treba platiti, i taj porez se plaća istovremeno s podnošenjem prijave.

Tokom 2022. godine, porez na dohodak fizičkih lica od imovine i imovinskih prava u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosio je ukupno 9.410.318 KM, a u periodu januar – april 2023. godine uplata za isti porez iznosila je 5.229.122 KM.

Autorica: Adelisa Mašić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)