FBiH i RS: Uporedili smo cijene u trgovinama

Potrošačka korpa odavno je višestruko iznad prosječnih mjesečnih primanja. Cijene u trgovinama divljaju a građani kupuju na akcijama ili minimalne količine. Globalna ekonomska kretanja ukazuju da je značajnije pojeftinjenje teško očekivati. Vlasti krenule u obračun sa cijenama ili bar javno tako govore. U oba entiteta došlo je do ograničenja marži, a građane se poziva na kupovinu označenih proizvoda. Provjerili smo i uporedili u trgovinama u Federaciji i Republici Srpskoj proizvode za koje vlasti tvrde da su jeftinji.

U entitetu Republika Srpska, početkom mjeseca najavljena je kampanja ” Društveno odgovorni” koja za cilj ima pojeftinjenje velikog broja namirnica – od hrane do hemikalija. Cilj je, kako su saopštili, ublažavanje inflatornih posljedica. Među jeftinijim naći će se, obećali su, više od 20 proizvoda i time će biti jeftiniji od cijena proizvoda u Federaciji BiH. S druge strane, Vlada entiteta Federacija donijela je Odluku kojom se propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U RS oznake ”Društveno odgovorni” ili ”Naše je bolje”

Na policama u trgovinama niže cijene artikala, odnosno proizvodi koji su sastavni dio kampanje imaju oznaku ”Naše je bolje”. Sličnu kampanju provodi i Republika Srbija sa oznakom ”Niža cijena” u kojoj se na policama u trgovinama označavaju jeftiniji proizvodi a to su pretežno iz domaće proizvodnje. U Federaciji BiH proizvodi na kojima je uvedena ograničena marža, nisu označeni niti je na bilo koji način istaknuta ta činjenica.

Uporedba cijena u Republici Srpskoj i Federaciji BiH

U tabeli ispod upoređujemo pojedine proizvode i cijene u Republici Srpskoj koje se vode pod kampanjom ”Društveno odgovorni” sa istim proizvodima koji se nalaze na policama u Federaciji BiH.

PROIZVODREPUBLIKA SRPSKA/ cijenaFEDERACIJA BiH/ cijena
Roštiljska kobasica 2,75 KM 2,60 KM
Pelene Lumpi 16,95 KM 18,95 KM
Šampon Lumpi 3,95 KM 4,95 KM
Kafa Ritual 7,15 KM 7,90 KM
Vrhnje Vitalija 10%mm 3,60 KM 3,60 KM
Jogurt Natura 2,8% 1l 2,35 KM 2,35 KM
Eurokrem 500g 6,45 KM 5,20 KM
Džem Bakina tajna 9,85 KM 9,30 KM
Šećer Brazil 1kg 2,20 KM 2,15 KM
Sok koncentrat Vitinka 1l 7,95 KM 7,95 KM
Kobasica Vimar roštilj 2,15 KM 2,20 KM
UKUPNA KORPA 65,35 KM 67,15 KM

Na ovom primjeru od nasumično odabranih 11 proizvoda, razlika u ukupnoj korpi iznosi 1,80 KM. Dakle, ukoliko ove proizvode kupite u entitetu Republika Srpska a ne u entitetu Federacija BiH, vaša ušteda će biti manja od dvije konvertibilne marke.

Razlika u cijeni – pojedini proizvodi jeftiniji

U ovom poređenju cijena i artikala, zanimljivo se čini nekoliko stvari. Naime, cijena pojedinih proizvoda u Republici Srpskoj a koji su dio kampanje ”Društveno odgovorni” identični su iznosima u trgovinama u Federaciji BiH i to u sklopu redovne cijene. Ako pretpostavimo da artikal bude na sniženju u Federaciji, teoretski dolazimo do mogućnosti da on bude jeftiniji nego u RS.

Osim ove činjenice, posebnu pažnju uzeo je šećer Brazil. Naime, u oznakama ” Naše je bolje” – proizvedeno u Republici Srpskoj, obilježen je i ovaj artikal. Ako pažljivije pročitamo deklaraciju, proizvod jeste pakovan u Bosni i Hercegovini ali na prostoru Distrikta Brčko a ne na prostoru entiteta Repubila Srpska.

Ekonomska a ne politička mjera

U svakom slučaju, pohvalna su nastojanja da se cijene artikala snižavanju jer građani BiH, ogromna većina njih jedva preživljava i uspjeva prehraniti i sebe i svoju porodicu. Samo da sniženja i ograničavanje marži budu sa jasnim ciljem i konkretnim efektima a ne u kontekstu političkih poena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)