Eman Šertović je košgeter! Reprezentacija BiH je i moj san

24 poena, 4 skoka i 3 asistencije po meču je trenutna statistika Emana Šertovića za ovu sezonu. Ovaj mladi bh košarkaš ostvaruje značajne i zapažene rezultate, a trenutno igra za košarkašku ligu Crne Gore.

Ko je Eman Šertović

Krajišnik. To je zasigurno ogromna prednost i vrlina kada si rođen u Bosni i Hercegovini. Ta odrednica pokazatelj je odlučnosti, snage i čvrstog karaktera što je, ako ste sportista, idealna kombinacija za uspjeh. Eman je školovan u Sjedinjenim Američkim Državama, završio je sportski menadžment i za vrijeme školovanja na koledžu prepoznat je kao vrhunski talenat za košarku. Upravo tamo je napravio prve košarkaške korake i izgradio imidž neustrašivog igrača, opasnog protivnika i nepogrešivog strijelca.

Po povratku sa školovanja, Eman je igrao za Premijer ligu Bosne i Hercegovine. U posljednoj sezoni proglašen je košgeterom lige a to je ujedno značilo nove pozive drugih košarkaških klubova. Uslijedio je poziv iz Crne Gore a klub Jedinstvo mu je ponudio jednogodišnji ugovor.

”Moj dolazak je bio odličan kako po klub tako i po mene. Imam dosta prostora i slobodu od trenera koji od mene svaki dan pokušava da izvuče 110% i koji me usmjerava na pravi košarkaški put. Rastem u ulogu lidera, koja nije nimalo laka kao što se čini. Dosta sam zahvalan treneru i upravi kluba koji mi vjeruju u ono što ja radim, a na meni preostaje samo da nastavim”, kaže Eman.

Za ekipu Jedinstva u Crnoj Gori ima samo riječi hvale. To je jedan kompaktan tim u kojem prvenstveno vlada prijateljska atmosfera. Ključan je takav odnos jer se uspjeh kolektiva mjeri zajedništvom a individualni učinak je samo dodatna prednost za svakog igrača.

”Ekipa je odlična, imamo dosta mladih igrača koji tek trebaju da se bore i naprave nešto ozbiljnije. Tu je i par starijih igrača, kao veterani koji imaju značajnog iskustva stečenog u košarkaškoj karijeri. Atmosfera u ekipi je super, svi smo prijatelji i tako olakšavamo jedni drugima iz dana u dan. Ugovorom sam vezan samo ovu godinu za Jedinstvo”, pojašnjava Šertović.

Iako je Eman prošlu sezonu igrao za Premijer ligu Bosne i Hercegovine i ostvario sjajne rezultate, poziv Crne Gore nije se mogao odbiti. Razloga zasigurno ima više jer nažalost, BiH nije idealno mjesto za graditi karijeru profesionalnog košarkaša.

”Veoma je teško da se uspije u bilo kojem sportu u BiH, ne samo u košarci. Mislim da smo mi zemlja koja ima talenata na sve strane ali nismo u prilici da ga upotrijebimo. Reprezentacija je san svakog sportiste, nadam se da će i to biti u planu jednog dana. Kao mlađi sam oblačio dres BiH i vjerujte da je osjećaj izvanredan. Nadam se da će se ponoviti u skorijoj budućnosti”,objašnjava Eman i dodaje kako je Crna Gora veoma dobra košarkaška liga u kojoj se svaka utakmica igra kao da je posljednja.

”Razgovor koji sam obavio sa trenerom prije mog dolaska u klub je bio presudan za finalnu odluku prelaska u Crnu Goru, jer ovdje ima dosta prostora za napredak u mojoj igri”, pojašnjava.

Početak je najvažniji. Eman se školovao u Americi a to je zemlja u kojoj se košarka izuzetno cijeni. Smatra da je upravo taj period života bio ključan za njegovo formiranje u vrhunskog sportistu, a danas profesionalca pred kojim je blistava karijera.

”Odlazak u Ameriku je bio jedan od najvažnijih koraka u mom životu. Taj sistem spremio me za sve što me čeka na terenu i van njega. Studirao sam sportski menadžment, koji nije bio toliko težak s obzirom kakve sam obaveze imao prema košarci”, dodaje da ima planove za nastavak karijere a to objašnjava vrlo jednostavno.

”Moj plan je uvijek bio da iz godine u godinu napredujem i vidim sebe na boljem mjestu. Kako na terenu tako i van njega, a za ostalo se ne brinem”, kaže Eman.

Statistika ovog košarkaša pokazuje da je opasan košgeter za kojeg je potrebna velika pažnja tokom utakmice. Eman pojašnjava da statistika može u dosta navrata zavarati gledaoce jer to nije puni profil igrača nego uporedo i njegovo zalaganje na terenu koje se ne upisuje u statistiku.

Eman Šertović

Eman Šertović je bosanskohercegovački košarkaški talenat za kojeg nemam sumnje da će ostvariti sve što je zamislio. Eman je već prepoznat kao vrhunski profesionalac i zasigurno neko na koga bh. košarkaška reprezentacija može računati. Uvjeren sam da ćemo o Emanu tek pričati i biti ponosni na sve što radi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)