BiH i regija: Gdje za doček Nove 2024. godine?

Zima koliko god bila teška, duga, hladna i naporna, ipak sa sobom nosi određenu magiju. Zimski praznici su posebni za svakog od nas. Čak i ako nismo ljubitelji hladnoće i snijega, uvijek možemo pronaći trenutke koji nas ispunjavaju i čine sretnima. Još kada smo okruženi ljudima sa kojima se obostrano volimo, priznajte da je zima sjajan period. Ukratko, mnogo je praznika u narednom periodu pred nama a ključno pitanje većine jeste, gdje dočekati Novu 2024. godinu?

Skoro pa svake godine, osim u vrijeme pandemije COVID, BiH kao i zemlje regije, redovno su u mnogim gradovima organizovali javne dočeke Nove godine. U skladu sa financijskim mogućnostima neki dočeci su bili domaćini muzičkim zvijezdama dok su mnoge građane zabavljali lokalni bendovi i muzičari. U nastavku vam donosim pregled organizovanih događaja za doček Nove 2024. godine.

Bosna i Hercegovina

Sarajevo – U Bosni i Hercegovini centralni događaj povodom Nove godine jeste onaj u glavnom gradu Sarajevu. Kako je nedavno saopšteno iz Gradske uprave, priprema se velika ”sarajevska priča”. Nakon prošlogodišnjeg nastupa benda Dubioza kolektiv, uvod u 2024. godinu rezervisan je za četiri kultna i Sarajevu dobro poznata benda, Zabranjeno pušenje, Crvena jabuka, Bombaj štampa i Letu štuke.

Tuzla – Tuzlu će u Novu godinu uvesti Bajaga i Instruktori. Bit će to prvi nastup Bajage u Tuzli nakon pet godina, a bend će Tuzlu uvesti u Novu godinu na Trgu slobode. Koncertom Bajage i Instruktora zaokružit će se manifestacija “Zima u Tuzli”, a prošle godine grad je u Novu godinu uvelo Zabranjeno pušenje.

Zenica – Zenica će u 2024. godinu ući u veoma dobrom raspoloženju i provodu a posjetitelje će zabavljati Marija Šerifović, saopćeno je to na zvaničnoj konferenciji za medije u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.

Mostar – Mostarce i njihove goste će u Novu 2024. godinu uvesti jedna od najvećih zvijezda u regiji Željko Joksimović, potvrđeno je iz Gradske Uprave Grada Mostara. Prošlogodišnji doček na kojem je nastupao Željko Bebek privukao je u Mostar veliki broj gostiju iz BiH i susjedstva te su svi smještajni kapaciteti bili popunjeni u tom gradu.

Banja Luka – Građane Banje Luke, ali i sve turiste u ovom gradu u Novu godinu uvest će Željko Samardžić, dok će prvog dana 2024. godine na Trgu krajine pjevati regionalna muzička zvijezda Lepa Brena.

Hrvatska

Rijeka – Ove godine nastupit će Gibonni na dočeku Nove godine u Rijeci. Na Korzu će mu se pridružiti DJ-evi i za sada neobjavljen niz pratećih bendova.

Pula – Na ispraćaju Stare godine posjetitelje Pule će zabavljati Indira, nekadašnja pjevačica Colonije koja će uz autorske pjesme izvesti i obrade regionalnih pop rock hitova kakve imaju Bijelo Dugme i Crvena Jabuka. Na Trgu Portarata također će se slaviti, a ove godine predvodit će ga Vojko V kojem će se pridružiti brojni DJ-evi.

Zagreb – U Novu 2024. godinu Zagreb, njegove građane i goste uvest će Let3 i Zagrebačka filharmonija. Osim toga, Zagreb je pripremio tradicionalni Advent koji počinje 2. decembra.

Rovinj – Najluđa noć u godini u Rovinju bit će u znaku Dubioze Kolektiv, što je jedan od najvećih koncerata koje je Rovinj imao. Najava o tome je došla nakon posebnog nastupa u pulskoj Areni ljetos s kojim su slavili dvadeset godina benda.

Dubrovnik – Zdravko Čolić će u Novu 2024. godinu uvesti građane i posjetitelje Dubrovnika, na javnom dočeku koji se organizira na Stradunu.

Split – Prema još uvijek nepotvrđenim najavama, Doris Dragović će splićane uvesti u Novu 2024. godinu. Osim nje nastupit će Grko Šipek, umjetničkim imenom Grše, 25-godišnji reper iz Trilja koji je svojim posljednjim albumom “Platinum” oduševio domaću underground scenu.

Crna Gora

Bar – Jedna od najpopularnijih pjevačica na području bivše Jugoslavije i nekadašnja seks ikona, Lepa Brena, uvest će Barane i goste grada u Novu, 2024. godinu.

Budva – Oko 450 hiljada eura Budva namjerava da uloži u novogodišnja dešavanja podno zidina Starog grada, a zvijezda najluđe noći trebalo bi da bude pop zvijezda Toni Cetinski.

Herceg Novi – Zabava je zagarantovana uz Gorana Bregovića sa kojim nastupaju Alen i Tifa uz pratnju Orkestra za svadbe i sahrane. Ovaj grad je pripremio i bogat program za 1. janura 2024. a nastupit će Novi Fosili i Miroslav Ilić.

Kotor – Mjesto gdje je tradicija temelj budućnosti, poziv je ovo na doček Nove godine u ovom gradu. Za najluđu noć goste Kotora zabavljaće Severina a prvog dana 2024. godine pjeva Dino Merlin.

Srbija

Kada je riječ o dočeku Nove godine u Srbiji, osim informacija o privatnim zabavama u hotelima, klubovima, restoranima i dobro poznatim splavovima, još uvijek nije objavljeno ko će nastupati na javnom dočeku ispred Skupštine Srbije.

Pratite ovaj članak na portalu harigmatic.com, kako informacije budu pristizale tako će se članak popunjavati.

Ako imaš informaciju o javnom dočeku o nekom od gradova regije dojavi na info@harigmatic.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)