Vlašić: Uništena skijaška skakaonica, nekada ponos BiH!

Tokom 70-tih i 80-tih godina na planini Vlašić započela je historija skijaških skokova u Bosni i Hercegovini, a Babanovac postao mjesto Međunarodnog takmičenja u skijaškim skokovima koje je okupljalo skakače iz cijelog svijeta. Danas su u funkciji skijaške staze za razliku od skakonice koja je uništena tokom rata u Bosni i Hercegovini i nikada obnovljena.

1975. godine počela je izgradnja skijaške skakaonice na planini Vlašić. U svijetu je bila među najpoznatijim skakaonicama jer se smatrala najjužnijom i najprirodnijom skakaonicom u Evropi. Samo zaletište skakonice je betonirano dok je ostatak staze dužine 90 metara prirodna padina. Tih sedamdesetih godina prošlog vijeka, skijaški klub je za gradnju staze i skakaonice angažovao poznate vlašićke orliće, omladinu koja je željela da se bavi ovim sportom.

Pokal Vlašić – Evropski kup

Ovdje se od 1977. do 1990. godine održavalo Međunarodno takmičenje u skokovima ‘’Pokal Vlašić – Evropski kup’’. Ukupno je održano 13 takmičenja na kojem su pred 12000 gledalaca nastupali takmičari iz 10 evropskih zemalja, Japana i SAD. Vlašić je tada imao status Rezervnog aklimatizacijskog sportskog centra 14. Olimpijskih igara, te je 1979. godine dobio prestižno priznanje “Srebrena pahuljica” za najuređeniji zimski centar u bivšoj Jugoslaviji.

Uz brojne napore, nedostatak ili višak snijega, strogu kontrolu međunarodne federacije, takmičenje je opstalo sve do početka rata u BiH. Pored činjenice da se ovdje održavalo takmičenje u skijaškim skokovima, možda i najvažnije je bilo to da su mladi bosanskohercegovački skakači ovdje započinjali svoje prve korake.

Nekada bilo – sada se spominjalo

Poslijeratni period nekako je sa sobom donio i pad interesa za skijaške skokove. Danas je u blizini vlašićke skakaonice prostor na kojem su izgrađeni ili se grade mnogi smještajni i ugostiteljski objekti, pa je teško očekivati, iako je bilo najava kako će se ići u rekonstrukciju skakaonice a time i u revitalizaciju skijaških skokova, povratak nekadašnjeg sjaja.

Ranije su mediji pisali da je postojala ideja izgradnje certificiranog zip-lajna kojim bi se adrenalinski ovisnici sa vrha skakaonice mogli spuštati do hotela Babanovac, ali do danas ova lokacija je prepuštena zubu vremena. Skakaonica je vidno uništena a prostor oko nje zarastao u korov. Zanimljivo je kako na rešetkama koje čuvaju objekat kako se posjetitelji ne bi penjali, i dalje stoji natpis da traju radovi na gradnji. Naravno da se ne gradi niti je gradnja u planu. Sada je ovo mjesto samo dobra kota sa koje se vide obronci planine Vlašić.

Planinski odmor – Babanovac

A kada smo već na Vlašiću, ova planina pruža savršene uvjete za odmor, zabavu i dozu čistog – svježeg planinskog zraka. Vlašić je planina koja se prostire u opštini Travnik, a njeni obronci se protežu i do opštine Kneževo. Visoka je 1933m.n.v, a najviši vrh je Paljenik. Vlašić godinama unazad okuplja strastvene skijaše, planinare, ali i gurmane zbog svog poznatog vlašićkog sira.

Izuzetno kvalitetan i ljekovit zrak na Vlašiću pogodan je za ljude koji imaju problema sa dišnim putevima. Zbog bogatstva koje se ogleda u šumama, livadama s raznovrsnim cvijećem, izvorima i rijekom Ugar, Vlašić je popularna destinacija i u ljetnim mjesecima. Planinarenje, izleti i šetnje po najljepšim predjelima Vlašića dovoljan su razlog i motivacija koji privlače mnogobrojne goste i ljeti.

Terapijsko jahanje ili adrenalinska zabava

Za odmor preporučujemo planinske kućice ili jedan od obližnjih hotela. Izvan zimske sezone možete uživati u terapijskom jahanju. Terapijsko jahanje je oblik medicinskog liječenja gdje se za postizanje terapijskog cilja koriste trodimenzionalni pokreti konja.

Terapijsko jahanje je oblik konjaništva namjenjen i prilagođen osobama s posebnim potrebama u cilju poboljšanja njihovog života a time i postizanja različitih terapijskih ciljeva.

Ako ste zaljubljenik u adrenalin, za vas je onda vožnja quad vozilima po obroncima ove prelijepe planine. U svakom slučaju odlazak na planinu je lijek i odmor sam po sebi. Čuvajte mentalno i fizičko zdravlje, nakon ugodnog boravka na svježem zraku ne zaboravite kako su noći hladnije, zato je topli napitak pored kamina savršen način da upotpunite planinski ugođaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)