Genocid u Srebrenici – Recite nam gdje su nestali?

Jednom davno, jako davno u jednoj dalekoj zemlji zamrznuo se jedan grad. A bilo je ljeto…

Svakoj jula sam u Srebrenici. I ne samo u julu, u Srebrenicu idem tokom cijele godine.

Danas je dan kada smo prkosni i tužni. Iako je počinjen genocid nad mojim narodom, mi smo živi a zbog onih koji to više nisu, čuvamo sjećanje na njih. Opominjeno i javno govorimo.

Krije se još najmanje 80 masovnih grobnica

Do sada je za Srebrenicu verifikovano 7.757 identiteta. Dženaza i ukop su obavljeni za 6.960 identifikovanih žrtava.

Na području Srednjeg Podrinja pronađene su i ekshumirane desetine masovnih grobnica sa posmrtnim ostacima osoba ubijenih u genocidu počinjenom u ljeto 1995. godine na području Srebrenice. To su primarne i sekundarne grobnice, jame i zapaljena tijela u kućama. Najviše žrtava genocida pronađeno je i ekshumirano u 38 masovnih grobnica na području općine Zvornik.

Pronađena je samo jedna kost

Najmlađa žrtva genocida koja će ove godine pronaći vječni smiraj u Potočarima je Elvir Salčinović. Imao je samo 15 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje kod Zvornika još 2001. godine. Pronađena je samo jedna kost. Potraga je vodila i u druge masovne grobnice ali do danas bez uspjeha.

Još traje potraga za 797 nestalih

Porodice i dalje tragaju za nestalim u genocidu. Ukoliko imate bilo kakvu relevantnu informaciju o masovnim grobnicama i sudbinama lica koja se još uvijek vode kao nestala, javite!

Na ovom linku Memorijalni centar Potočari možete prijavite informacije potpuno anonimno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)