BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene

Pročitajte reakciju Upravnog odbora Udruženja BH novinari upućenu svim medijima a primjerak sam dobio i na svoj mail.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju društveno neprihvatljivim, manipulativnim i pravno neutemljenim pokušaje Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije BiH, da pojedinim novinarima i medijima delegira odgovornost za to što je pravomoćno osuđen na četiri godina zatvora u sudskom postupku pred Sudom BiH, vođenom za slučaj visoke korupcije.

Brutalna politička kampanja protiv Harisa Šertovića

Nakon što su u javnosti objavljene informacije o presudi Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, osuđenima u aferi “Respiratori”, Novalić je pokrenuo neprimjerenu hajku i brutalnu političku kampanju protiv Harisa Šertovića, novinara Federalne televizije (FTV), i Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), optužujući ih da su mu “napokavali aferu” u vezi sa kupovinom respiratora i nezakonitim trošenjem javnog novca, te da je on sam “žrtva politički montiranog procesa”.

Slične optužbe na račun medija iznio je trećeoptuženi Fikret Hodžić, što je na društvenim mrežama preraslo u ozbiljnu i sigurnosno opasnu kampanju protiv FTV-a i CIN-a, govor mržnje i huškanje. Toj kampanji su se, na žalost, pridružili i visoki dužnosnici SDA, saopćio je Upravni odbor BH novinara.

Neutemeljeni pokušaji kriminalizacije medija i novinara

Upravni odbor BH novinara daje punu podršku novinarima FTV-a i CIN-a, koji su informacije o sudski utvrđenoj odgovornosti i zatvorskim kaznama za glavne aktere afere “Respiratori” objavili u javnom interesu, poštujući pravo građana da budu informisati o pitanjima koja se tiču načina trošenja javnog novca i zaštite općeg zdravlja u doba pandemije Covid-19.

U tom kontekstu, UO BH novinara ocjenjuje neutemljenim pokušaje Novalića i Hodžića da kriminaliziraju medije i novinare, te da orkestriranom političkom hajkom na društvenim mrežama, krivnju sa svojih leđa prebace na druge.

BH novinari će poduzeti institucionalne i zakonske mjere zaštite

Upravni odbor BH novinara prihvata lično nezadovoljstvo Fadila Novalića i Fikreta Hodžića kao i njihovu potrebu da javno komentarišu presudu, uključujući i javnu kritku samog sudskog postupka. To međutim ne znači da i Novalić i Hodžić, pomognuti infrastrukturom SDA i radi zaštite vlastitih interesa, mogu ciljano izlagati sigurnosnim rizicima novinare i klevetati urednike samo zato što su objavili pravosnažnu sudsku presudu. Ako nastave u tom pravcu, BH novinari će poduzeti institucionalne i zakonske mjere zaštite svojih koleginica i kolega u medijima, poručili su iz BH novinara.

Upravni odbor BH novinara poziva medije i novinare u BiH, posebno u Sarajevu, da, poštujući javni interes, svojim izvještajima o finalnoj odluci Suda BiH u vezi sa aferom “Respiratori” doprinose vladavini prava, a građanima ponude objektivne informacije i širi uvid u činjenice na osnovu kojih je donesena pravomoćna presuda, navodi se u saopćenju.

Saopćenje je obavljeno na stranici federalna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)