Predsjedništvo BiH vozilo platilo 200.000 KM a prodaje za 36.000 KM!

Skoro pa ispod radara javnosti je prošao posljednji izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o financijskoj reviziji Predsjedništva BiH za 2022. godinu. Nekako po pravilu revizori godinama detektuju, ukazuju i daju preporuke kako transparetno poslovati i racionalno trošiti novac svih građana Bosne i Hercegovine.

Vrlo rijetko, skoro pa endemski, dešavaju se pozitivni pomaci pa se u narednom izvještaju istakne poboljšanje. Češće je ipak da pozitivnih promjena nema, da se institucije ogluše na revizorske izvještaje pa se i tako pokušava obesmisliti rad Ureda za reviziju, odnosno umanjiti njegov značaj. Nije nepoznato kako su izvještaje revizora, nezadovoljni političari, nazivali netačnim, nepreciznim ili čak lažnim.

Skoro pola miliona maraka za upotrebu službenih vozila

U posljednjem revizorskom izvještaju navodi se kako je, zaključno sa krajem prošle godine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspolagalo sa 37 službenih vozila. Za potrebe kabineta članova Predsjedništva korišteno je 25 vozila, dok je 12 vozila korišteno za potrebe Sekretarijata.

Za godinu dana (2022.) na teret korištenja službenih vozila potrošeno je tačno 455.165 KM, naveli su revizori. Na osnovu pregleda troškova službenih vozila, uočeni su izrazito visoki troškovi održavanja i popravke kod pojedinih vozila. Posebnu pažnju izazvao je Audi A8 kojeg je Predsjedništvo BiH kupilo 2016. godine.

Medijski pompezno ispraćena kupovina Audija A8 za Mladena Ivanića

Predsjedništvo BiH je 19.8.2016. godine donijelo Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za isporuku motornog vozila visoke klase. Kao najbolji ponuđač odabran je ,,Audi centar Banja Luka,, za ponuđenu cijenu od 170.846,15 KM bez PDV-a.

Dakle, kupljeno je vozilo Audi A8 Long 4.2 TDI Quattro Tiptronic, sa plaćenim porezom cijena je bila vrtoglavih 200 hiljada maraka. Vozilo je kupljeno za potrebe tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, a on je medijima odmah ponudio razlog kupovine.

”Imao sam auto koje je prešlo 230 do 250 hiljada kilometara, davno je prevazišlo ta pravila oko nabavki, tako da su ispoštovani svi uvjeti kakvi su bili do sada”, rekao je Ivanić.

Uprkos objašnjenju, javnost je negodovala a mediji su izvještavali kako je riječ o bespotrebnoj kupovini luksuznih vozila dok mnogi građani nemaju osnovnih uvjeta za normalan život. Kao i do sada pričalo se o tom potezu dva dana, a potom se zaboravilo. Sve do revizorskog izvještaja u kojem se navodi kako se izdvajaju ogromna sredstva za održavanje Audija A8.

Više od 50 hiljada utrošeno je na servis ovog vozila

Zvuči nevjerovatno ali 2016. godine kada je Audi A8 nabavljen, dakle za novo vozilo, u samo 4 mjeseca na njegovo servisiranje utrošeno je 14.748 KM. Revizori su upozorili kako se previše novca izdvaja na njegovo održavanje. Tako je u 2021. godini za održavanje i popravku utrošeno 20.115 KM, a u 2020. godini 22.636 KM. Sve ukupno utrošeno je više od 50 hiljada maraka. Iako je 2022. godine izvršena procjena vrijednosti kako bi se automobil prodao, vozilo nije prodato u toku 2022. godine.

Predsjedništvo BiH prodaje Audi A8

Na web stranici Predsjedništva BiH nedavno je objavljen Javni oglas za prodaju motornih vozila.

U oglasu je naveden broj šasije i motora kao i registarska oznaka vozila. Audi A8 koji se prodaje za početnu cijenu od 36 hiljada maraka. Da je riječ o vozilu kojeg je 2016. naručio Mladen Ivanić potvrđuje registarska oznaka E57-K-225, u kojem se dovezao na Mostarski sajam 2017. godine.

Javno otvaranje ponuda bilo je zakazano za 25.09.2023. godine u zgradi Predsjedništva BiH. Na upit da li je vozilo prodano, kome i po kojoj cijeni, do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

U svakom slučaju vozilo je procijenjeno na 36 hiljada maraka i tu možda nema ništa sporno, iako se na internet pretraživačima ovaj model prodaje i po višoj cijeni. Ne zaboravimo da Audi A8 nabavljen za potrebe Mladena Ivanića posjeduje vrhunsku opremu koja je bila dostupna te 2016. godine.

U cijeloj priči ponavljamo, posebno je zanimljivo kako je za svega tri godine na ovo vozilo potrošeno više od 50 hiljada maraka u svrhu održavanja. Iste godine kada je kupljen skoro 15 hiljada maraka. Dakle, vozilo je sa PDV-om plaćeno 200 hiljada maraka i sa dodatnih 50 hiljada održavanja, ukupno je Predsjedništvo – čitaj svi građani BiH – za ovaj automobil potrošilo više od 250 hiljada maraka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)