NES podržao SDA kandidata: Trojka skužila trojanskog konja!

Dženan Selimbegović je trenutno zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine. On je zajednički kandidat SDA i NES odnosno protukandidat Irfana Čengića iz SDP-a, na izborima za načelnika općine Stari Grad Sarajevo. Selimbegović je domaćoj javnosti poznat kao žestok online kritičar protivnika politike SDA, poznat je po vrijeđanju novinarki Sanele Prašović-Gadžo i Arijane Saračević-Helać a najpoznatiji je po svečanom otvaranju trotoara ispred Predsjedništva BiH, koji je koštao više od 360 hiljada KM.

On je poput i drugih online ratnika SDA. S time da je Selimbegović ipak jedan od žešćih.

Ne tako davno Selimbegović je javno vrijeđao novinarke Sanelu Prašović Gadžo i Arijanu Saračević Helać koje je nazvao ‘polovnjačama’. Njemu se nije dopao način na koji su njih dvije govorile o ulozi novinara u odbrani BiH. Suština problema se ne ogleda u činjenici neslaganja sa stavovima već o načinu javnog suprostavljanja. Nazivati žene pogrdnim imenim ne dolikuje ni crtici iz biografije u kojoj je naveo da je suprug i otac dvoje djece. Osim toga, Selimbegović je državni službenik kojem je 15.10.2018. godine produžen mandat u Predsjedništvu BiH. Iz ove institucije, a zbog javnog istupa Selimbegovića o novinarkama, nikada nisu informisali građane da li je Selimbegoviću izrečena disciplinska mjera zbog kršenja Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Jedan od najpoznatijih projekata u kojima je Selimbegović imao značajnu ulogu, jeste otvaranje obnovljenog trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH. Te 2016. godine, Selimbegović je pozvao novinare ali i širu javnost da prisustvuju otvaranju trotoara. Šta reći na ovom osim, kako je to imao Dženan Selimbegović običaj napisati nakon skoro svake objave na svom facebook profilu, pametnom je i išaret dosta.

Nakon NES opet NES

NES je stranka nastala 2021. godine ujedinjenjem NBL stranke Ibrahima Hadžibajrića i A-SDA Nermina Ogreševića. Tako je na čelu općine Stari Grad od 2021. godine bio NES-ov načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Pod otpužbama za korupciju i zloupotrebu položaja, Hadžibajrić je uhapšen i pritvoren a u općini proveden referendum i raspisani izbori za novog načelnika. Prijavljuju se dva kandidata. SDP kandiduje Irfana Čengića a SDA pomenutog Dženana Selimbegovića. U priči njegove kandidature posebno se izdvaja podrška stranke NES. Da bude još jedno jasno, podrška SDA kandidatu dolazi od stranke čiji je smijenjeni načelnik u pritvoru a koja je uoči referenduma o opozivu Hadžibajrića javno saopštila da Hadžibajrić ima najviše zasluga što je Stari Grad postao ponos BiH, uređeno srce naše domovine te da niko ne može sa sigurnošću tvrditi da je kriv. Sada priča druga. NES se podrškom Selimbegoviću još jednom otvoreno stavio na raspolaganje frontu nasuprot SDP BiH odnosno stranaka Trojke.

Šuškalo se i ranije, posebno tokom formiranja državne a i vlasti u Federaciji BiH, kako je NES zapravo trojanski konj SDA. Priča o učešću NES i SBiH u državnoj vlasti pala je na koljena skoro u samom početku. Navodno je koalicija sa SNSD i HDZ za njih bila crvena linija. No, činjenica jeste da se u državnu vlast bez tih stranaka nije moglo. To su, saznalo se kasnije, bili samo izgovori a u pozadini se pokušavao uništiti koalicioni kapacitet stranaka Trojke. Na kraju, stiglo se do nivoa Federacije. Sjetimo se, kako je sve do jednog trenutka bilo dogovoreno. NES i SBiH dobili su u raspodjeli više ministarstava i pozicija od njihovog koalicionog kapaciteta baziranog na izbornim rezultatima. Kada je sve bilo skoro spremno za formiranje nove Vlade Federacije BiH sa Nerminom Nikšićem na čelu, NES i SBiH se povlače. Tada su, podsjetimo se, pozivali na zasebne sastanke SDA a potom stranke Trojke. Jaki igrači bez kojih se ne može – tako su se NES i SBiH tada predstavljali. Ispostaviće se da je to bila lažna percepcija

SDA ili kako je propao plan sa NES

Instrukcijama SDA, NES je trebao minirati koaliciju Trojke i HDZ BiH na federalnom nivou jer u njoj nema SDA. Pokušaja je bilo više ali je Trojka skužila o čemu se radi i uz pomoć Dragana Čovića osigurala kapacitet za formiranje vlasti bez NES. Tada u priču, naravno sa ponudom ministastva, ulazi HDZ 1990 što je značilo da većina postoji. Istina tijesna ali Isak iz NES odlučuje preći u redove Trojke kao nezavisan zastupnik, što je bila ruka više za izbacivanje NES. Tako su namjere NES na vrijeme shvaćene kao opasnost odnosno NES je protumačen kao produžena ruka SDA. Sve je to ostalo u formi tumačenja i pretpostavki ali posljednji potez Ogreševića i podrška SDA kandidatu Selimbegoviću, konačno je ogolila politiku ove stranke. Sa ove distance tumačenja događaja, jasno je kako je Trojka bila u pravu te da je potez izbacivanja NES i SBiH, suštinski bio poraz SDA ili preciznije poraz Bakira Izetbegovića.

Čengić VS Selimbegović

Novi pokušaj borbe SDA protiv stranaka Trojke jesu izbori za načelnika općine Stari Grad u Sarajevu. SDP odnosno Trojka stala je iza kandidata Irfana Čengića. Za njega kritičari ističu previše desničarenja za jednog političara iz lijevog spektra. Često su stavovi Čengića suprotni stranačkim a zbog toga je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH više puta javno kritikovao Čengića. Bilo je tu i ličnih obračuna ali Nikšiću to nije predstavljao teren za sujetu pa kandidaturu Irfana Čengića nije blokirao. Jedan od mogućih razloga zašto je Irfanu podržana kandidatura jeste njegova ruka u Skupštini KS. Stranke Trojke imaju tijesnu većinu a nezadovoljstvo Čengića bi moglo poljuljati tu većinu. Osim toga, njegova ruka bi mogla biti karta za ucjene pa SDP nije previše kalkulirao. Ne samo to, Čengić je gotovo siguran za pobjedu pa zašto bi SDP onda rizikovao. Pored toga, kritike na račun Čengića sadržavale su blisku politiku SDA stranke, komunikaciju sa nekim kadrovima ove stranke ali posebno mu se zamjeraju javni istupi u kojima je držao stavove da bez SDA ne može biti nove Vlade Federacije BiH, dok je eventualne intervencije OHR-a smatrao gaženjem demokratske volje građana Bosne i Hercegovine.

Nisu potrebne nikakve dodatne analize u kontekstu ko će dobiti veću podršku. Pobjeda Čengića je gotovo izvjesna jer kapacitet Selimbegovića, osim svečanog otvaranja trotoara, online aktivizma i vrijeđanja novinarki, javnosti nije poznat niti je kao dobrobit prepoznat. S druge strane, Irfan ima pozamašnog političkog iskustva i zavidan izborni rezultat, no to ne znači da nakon izbora treba da zaboravi na one koji su mu dali podršku. Za nadati se da će promijeniti tu praksu i ostati (postati) dostupan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)